În general pun câteva pachete de fasole verde la congelator, dar îmi place mult și la borcan, în saramură.
Se păstrează foarte bine chiar și doi ani, dacă borcanele au fost bine sterilizate și mai ales, dacă sunt închise ermetic.
De multe ori ne mai fac probleme și capacele, care nu se înfiletează perfect, deci trebuie verificate bine.
De exemplu, borcanele ale căror capace au o ușoară boltă, pe la mijloc, când sunt răcite și se lasă în jos prin apăsare, clar nu sunt închise bine și preparatul din interior nu va rezista mult timp, dar ținute în frigider, prelungim perioada de valabilitate.
Rețeta este simplă, chiar prea simplă, numai că eu m-am abătut puțin de la rețeta clasică și am adăugat și niște măciulii de mărar, care aromatizează plăcut saramura.
Punem un vas cu apa la fiert, iar când atinge punctul de fierbere, adăugăm sarea și amestecăm până aceasta se dizolvă.
Curățăm fasolea verde de capete, o rupem în bucăți mai mici, așa cum am pune-o la mâncare, o spălăm bine, apoi o adăugăm în apa care deja clocotește pe foc.
Adăugăm și măciuliile de mărar și lăsăm fasolea să fiarbă maxim 5-6 minute, nu mai mult.
Nu trebuie să se pătrundă definitiv, ci doar puțin.
Între timp, spălăm bine borcanele, le scurgem și le așezăm într-o tavă, apoi le dăm 5-6 minute la cuptor, cu focul aprins, la temperatură medie.
Scurgem fasolea verde, iar cănd borcanele sunt sterilizate, o îndesăm cât putem în acestea, dar cu grijă șă nu o strivim.
Adăugăm în fiecare borcan și câte 1/2 măciulie de mărar, din cele care deja și-au lăsat o parte din aromă în lichidul fiert.
Acum, gustăm saramura, dar și fasolea verde și dacă considerăm că nu este suficient de sărată, mai completăm cu căte puțină sare la fiecare borcan în parte.
Eu am mai pus câte un vârf de lingură.
Nu trebuie să fie sărată fasolea, ca în mâncare, ci doar o idee.
Adăugăm în borcane lichidul în care a fiert fasolea, pănă la baza de unde începe filetul, înfiletăm capacele, așezăm borcanele înapoi în tavă și le mai dăm la cuptor, cu focul aprins, timp de 5-6 minute.
După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până a doua zi, să se răcescă lent.
Trebuie să fie răcite definitiv când le scoatem din cuptor.
Dacă nu vrem să folosim cuptorul, punem borcanele într-un vas încăpător, pe care îl umplem cu apă fiartă până la filetul borcanelor, dar nu înainte de a așeza un prosop de bucătărie la baza lui, adică sub borcane.
Punem vasul pe foc și mai fierbem borcanele 5 minute, apoi, le lăsăm in apa în care au fiert, până la răcirea lor definitivă, sau le transferăm rapid într-o tavă, le învelim cu pături și le lăsăm acolo până se răcesc.
Metode sunt multe, dar eu prefer cuptorul.
Dacă nu agreați aroma mărarului uscat, fierbeți saramura simplă.
Mie îmi place mult parfumul acestuia pe care îl conferă murăturilor și de aici și ideea de a-l adăuga la fasolea verde.
Chiar și în pachetele de la congelator adaug, atât mărar verde, cât și câte o măciulie, mai mică, de mărar uscat.
Fasolea verde la borcan, se poate folosi iarna, la tocană, ciorbă, salată cu maioneză, sau chiar servită cu usturoi.
Să vă fie de folos!