Dupa doua prajituri, va servesc iar cu ceva muraturi, sa nu vi se aplece :D :))
Gogonelele si frunzele de telina se spala cu apa rece, conopida se desface in buchetele si se spala si ea. Morcovul si hreanul se razuie bine cu un cutit si se taie rondele sau bucati mai mici.
In borcanele ce urmeaza a fi murate gogonelele punem mai intai cateva boabe de piper si de mustar, 2-3 bucatele de hrean si cate 1-2 catei usturoi.
Incepem sa aranjam gogonelele, iar in spatiile dintre ele punem buchete de conopida, rondele de morcov, frunze de telina, incercand sa nu lasam prea multe spatii libere.
Pentru saramura masuram 5 litri de apa, pe care o punem la fiert cu 5 linguri de sare gronjoasa ( nu va feriti de sarea iodata, cand se strica muraturile nu iodul din sare e cauza ) , frunze de dafin si boabe de piper. Cand saramura da in clocot oprim focul si turnam cu grija ( poti lasa putin sa se mai raceasca ) , sa nu spargem borcanele, peste gogonelele din borcane. Capsam borcanele sau legam cu folie de PVC , astfel incat sa nu prinda aer, apoi putem pune borcanele in beci, fara sa fie nevoie sa mai vanturam saramura. ( In familia mea tatal meu pregatea muraturile pentru iarna; saramura o turna rece, dar o vantura zilnic in prima saptamana, sufland intr-un tub ce ajungea la fundul bidoanelor, pentru ca sarea sa se topeasca si sa cuprinda intreaga cantitate de gogonele ).
1
Multe gospodine se tem sa foloseasca sarea iodata, pe motiv ca strica muraturile. Eu pregatesc anual muraturile cu sare iodata, iar acestea se mentin foarte bine, pana primavara, tarziu.
2
Intrucat legea nu mai permite comercializarea sarii neiodate pentru consumul uman, puteti scapa de teama utilizarii sarii iodate prin achizitionarea din timp a acesteia si pastrarea in recipiente neetanse; concentratia de KI scade in timp, iodul fiind volatil. Astfel obtineti sarea neiodata cu care v-ati obisnuit ani la rand...