Gogonele murate

de Ina in Conserve, 17 Sep 2010 | 36611 vizualizari

 

Dupa doua prajituri, va servesc iar cu ceva muraturi, sa nu vi se aplece :D :))

 

INGREDIENTE

  • 4 kg. gogonele
  • 2 conopide
  • 4-5 morcovi mari
  • 5-6 catei usturoi
  • hrean radacina
  • frunze de telina
  • piper boabe
  • mustar boabe
  • seminte de marar uscat
  • 3-4 frunze de dafin
  • 5 linguri de sare ( cate o lingura la un litru de apa )
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Gogonele murate:

Gogonelele si frunzele de telina se spala cu apa rece, conopida se desface in buchetele  si se spala si ea. Morcovul si hreanul se razuie bine cu un cutit si se taie rondele sau bucati mai mici.

In borcanele ce urmeaza a fi murate gogonelele punem mai intai cateva boabe de piper si de mustar, 2-3 bucatele de hrean si cate 1-2 catei usturoi.

Incepem sa aranjam gogonelele, iar in spatiile dintre ele punem buchete de conopida, rondele de morcov, frunze de telina, incercand sa nu lasam prea multe spatii libere.

Pentru saramura masuram 5 litri de apa, pe care o punem la fiert cu 5 linguri de sare gronjoasa ( nu va feriti de sarea iodata, cand se strica muraturile nu iodul din sare e cauza ) , frunze de dafin si boabe de piper.  Cand saramura da in clocot oprim focul si turnam cu grija ( poti lasa putin sa se mai raceasca ) , sa nu spargem borcanele, peste gogonelele din borcane. Capsam borcanele sau legam cu folie de PVC , astfel incat sa nu prinda aer, apoi putem pune borcanele in beci, fara sa fie nevoie sa mai vanturam saramura. ( In familia mea tatal meu pregatea muraturile pentru iarna; saramura o turna rece, dar o vantura zilnic in prima saptamana, sufland intr-un tub ce ajungea la fundul bidoanelor, pentru ca sarea sa se topeasca si sa cuprinda intreaga cantitate de gogonele ).

TIPS-URI

1

Multe gospodine se tem sa foloseasca sarea iodata, pe motiv ca strica muraturile. Eu pregatesc anual muraturile cu sare iodata, iar acestea se mentin foarte bine, pana primavara, tarziu. 

2

Intrucat legea nu mai permite comercializarea sarii neiodate pentru consumul uman, puteti scapa de teama utilizarii sarii iodate prin achizitionarea din timp a acesteia si pastrarea in recipiente neetanse; concentratia de KI scade in timp, iodul fiind volatil. Astfel obtineti sarea neiodata cu care v-ati obisnuit ani la rand...

Daca ti-a placut reteta noastra "Gogonele murate" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (31)

mena29 1

22.09.2010, 08:30

mamaie_mica 1

26.09.2010, 00:06

foarte bune ,uf aseara am facut si eu dar trebuie cat de curand sa-mi iau aparat poate-mi aduce mosu

nadina73 1

29.09.2010, 00:14

zapacita de ina

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

ieri la 10:43

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Castraveti bulgaresti