S-a mancat toata la o masa, atat a fost de buna ;) :D
Pentru fiert:
Separat:
Fasolea o spalam bine si o lasam in apa rece o ora, sa se umfle. Daca n u avem timp, o fierbem direct si aruncam apa de doua ori, pentru inlaturarea toxinelor.
In oala sub presiune punem la fiert, 40 minute, fasolea alaturi de un morcov ras, o ceapa tocata, sare / delikat si o foaie de dafin.
Cand oprim focul asteptam sa scada presiunea in vas, deschidem capacul si luam cu o spumiera cea mai mare parte din boabele de fasole fiarta, pe care le vom folosi la mancarica noastra. Din restul de boabe si zeama putem face o supa de fasole ( mai ales daca mai fierbem in supa si cateva bucatele de ciolan afumat.
Separat, punem intr-o oala putin ulei, in care calim 3 cepe si-un morcov, tocate sau date pe razatoare. Cand ceapa devine aurie adaugam bucati de ciolan afumat, pe care le rumenim putin, mestecand din cand in cand. Adaugam 3-4 polonice de supa in care a fiert fasolea, 2-3 linguri cu bulion, apoi boabele scurse, foi de dafin, piper, putin cimbru, sare/ delikat si lasam sa mai fiarba pana scade zeama. Aceasta operatiune o putem executa in cuptor. Oprim focul si presaram marar tocat marunt.
Servim calda, cu ceva acru.
Pofta mare!