Cum apar ardeii kapia pe piata trebuie sa-i coacem si sa-i servim cu fasole scazuta cu afumatura.
Un preparat traditional romanesc servit chiar si in restaurante !:)
Fasolea se spala foarte bine in mai multe ape si o lasam, peste noapte, la inmuiat in apa .
Scurgem apa si o punem la fiert in apa curata pana da cateva clocote peste ea.Aruncam apa si o punem ,din nou, la fiert in oala sub presiune impreuna cu costitele afumate taiate in bucati ,legumele intregi(morcovii si telina) si foile de dafin.Lasam pe foc cam o jumatate de ora din momentul in care incepe sa fiarba.
Daca nu avem oala sub presiune folosim oala normala in care adaugam ,dupa sfatul lui Jamie Oliver,o rosie mare,taiata in doua care ajuta fasolea sa firaba mai usor si-i confera aciditate.
Intre timp pregatim "prajeala" .
Intr-o tigaie incepem sa calim cepele tocate pana devin aurii ,adaugam cei 2 ardei kapia taiati cuburi,boia afumata(eu am primit-o de la nasa mea,din Spania;o nebunie de boia iute afumata):) cimbru uscat,sare,piper si bulion.Amestecam bine si adaugam un polonic de zeama de la fasole.
Cand fasolea este fiarta al dente o transportam intr-o cratita lata, care sa intre in cuptor, o amestecam cu sosul(prajeala) din tigaie si presaram deasupra frunzele de telina tocate marunt;mai dam la cuptor incins pentru 20 de minute.
Putem sa scoatem, din fasole,morcovii,telina si frunzele de dafin.
Fasolica mea rosie s-a cam decolorat dupa fierbere !
Este un deliciu ,credeti-ma !:)
Serviti fasolea, scazuta cu afumatura (iahnia), cu ardei kapia rosu copt, cu sos de miere,otet,sare si apa.
Pofta buna !:)