Una din mancarurile de post cel mai frecvent intalnita dar si cea mai buna! Daca nu tineti post, se poate servi cu carnati de la garnita si varza murata, o bunatate! Deja imi ploua in gura!
"Retete de post creative"
In primul rand se curata fasolea si se tine in apa peste noapte. A doua zi se spala in 3 ape si se pune la fiert in apa rece. Dupa ce da cateva clocote, se scurge de apa si se pune din nou la fiert in apa curata, fierbinte.
In momentul in care incepe sa fiarba apa, se adauga ceapa curatata si doar crestata si optional morcovul curatat. Pe la jumatatea timpului de fierbere se adauga si sare.
Dupa ce a fiert bine, boabele de fasole sunt moi, se scurge de apa, dar nu se arunca, si se lasa sa se raceasca usor.
Intr-un vas incapator se pune fasolea si se da prin blender pana devine o pasta. Pe vremuri, cand nu existau blendere, se zdrobea fasolea cu telul pentru cartofi piure apoi se freca in strecuratoare pentru a ramane cojile de la fasole. :D
Se curata ceapa si se taie marunt. Intr-o cratita se pune ulei la incins si se adauga ceapa la calit. Se presara putina sare si se lasa pana devine sticloasa. Se adauga boiaua si se amesteca repede pentru a nu se arde. Se scoate separat putina ceapa cu ulei, pentru topping.
Se toarna fasolea in cratita si se amesteca. Se lasa sa dea cateva clocote, amestecand bine pentru a nu se prinde de fund. Daca este prea groasa se adauga din apa in care a fiert si care s-a pastrat.
Intre timp se prepara mamaliga si se scoate muratura preferata.
Se pune fasolea in farfurii iar deasupra se toarna topping-ul de ceapa pastrat.
O bunatate, garantat!
1
Puteti servi cu orice fel de muratura, insa cel mai bine merge cu varza murata, stropita cu putin ulei!