Delicioasa dulceata de gutui! La tara inca se mai pastreaza cateva gutui in camerele mai reci, puse sus pe dulap, sa miroasa frumos in casa. Vorba colindului: "Galbena gutuie/ dulce-amaruie/ lampa la fereastra/ toata viata noastra"...
Cum pregatesc eu dulceata de gutui:
Gutuile se spala bine de puf si se taie cubulete mici. Intr-o cratita se pun pe foc zaharul cu apa si zeama de lamaie si se lasa sa fiarba la foc mic pana se obtine un sirop bine legat.
Se adauga fructele si se lasa pana isi schimba culoarea si devin rosiatice, iar zeama a scazut destul de mult. Nu se scade prea tare deoarece, dupa racire, dulceata de gutui se va inchega destul de bine, aproape de consistenta peltelei de gutui.
Secret de la bunica mea: dupa ce oprim focul, rupem vreo doua-trei frunzulite proaspete de drusain (cine are in casa) si se amesteca in dulceata de gutui.
Ce parfum! Ce aroma nemaipomenita!
1
puteti adauga in dulceata de gutui si bucati de nuca. e un deliciu!