Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna

de bucatarasa in Dulceata / Gem, 4 Oct 2024 | 84 vizualizari

 

Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna
Dulceata de gutui este o delicatesa ce ne aminteste de gustul copilariei si de zilele de toamna, cand aromele fructelor coapte umpleau casa. Cu o textura usor crocanta si un gust dulce-acrisor, dulceata de gutui este perfecta pentru a fi servita pe paine prajita, ca umplutura pentru prajituri sau ca acompaniament pentru diverse deserturi.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna
  • 1 kg de gutui (curatate de coaja si cotor)
  • 700-800 g de zahar (in functie de cat de dulce preferi dulceata)
  • 1 lamaie (pentru a preveni oxidarea si pentru un plus de aroma)
  • 500 ml de apa
  • 1 pastaie de vanilie sau 1 plic de zahar vanilat (optional)
  • 1 lingurita de scortisoara (optional, pentru un plus de aroma)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna:

Cum se prepara Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna

1.Pregatirea Gutuilor
Spala bine gutuile sub jet de apa rece pentru a indeparta puful de pe coaja.
Curata gutuile de coaja si indeparteaza cotorul cu seminte. Taie fructele in cubulete mici sau da-le pe razatoarea mare, in functie de preferinta. Gutuiul taiat cubulete va conferi dulceatei o textura mai crocanta, in timp ce gutuile rase vor crea o dulceata mai fina si mai uniforma.
Pune gutuile taiate intr-un bol cu apa si sucul de la o lamaie, pentru a preveni oxidarea si inchiderea la culoare.
2. Prepararea Siropului
Intr-o oala mare, adauga apa si zaharul. Aduce amestecul la punctul de fierbere, amestecand ocazional pentru a dizolva complet zaharul.
Cand siropul incepe sa fiarba si se formeaza bule mari la suprafata, adauga pastaia de vanilie (taiata pe lung) sau zaharul vanilat, pentru un plus de aroma.
3. Adaugarea Gutuilor
Scurge bine gutuile si adauga-le in oala cu siropul fierbinte. Lasa amestecul sa fiarba la foc mic, amestecand ocazional, timp de 45-60 de minute, pana cand gutuile devin translucide si siropul capata o consistenta usor vascoasa.
Pentru a verifica daca dulceata este gata, pune cateva picaturi de sirop pe o farfurie rece. Daca picaturile isi pastreaza forma si nu curg imediat, dulceata este gata.

Scoate pastaia de vanilie din dulceata (daca ai folosit-o) si toarna dulceata fierbinte in borcane sterilizate, avand grija sa elimini eventualele bule de aer.
Inchide bine borcanele cu capace si intoarce-le cu gura in jos pentru a crea vid, ceea ce va ajuta la conservarea dulcetii pentru o perioada mai lunga de timp.
Lasa borcanele sa se raceasca complet, apoi depoziteaza-le intr-un loc racoros si intunecat.

Recomandam si peltea de gutui, compot de gutui sau cheesecake cu gutui

Daca ti-a placut reteta noastra "Dulceata de Gutui – Reteta Traditionala pentru o Delicatesa de Toamna" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Gem de struguri