Un nou an o nouă rețetă. Am vrut să fie cât mai simplu și cât mai sănătos.
De când am aflat metoda cu crustă de sare, am tot vrut să o testez.
Uite că la început de 2022, am preparat și savurat.
Recunosc m-a inspirat un pic și de la prietena @Iuliana, https://bucate-aromate.ro/2020/11/peste-in-crusta-de-sare/.
Sigur o să vă placă acest mod de preparare, care e simplu, sănătos și ieftinnn 😉
Spor și poftă bună!
Peștele se curăță de intestine, dacă este cazul. Atenție, lăsați solzii pe el, nu-i nevoie să-i curățați, vor face o barieră bună între stratul de sare și carnea peștelui.
Eu am avut doradă eviscerată și curățată, așa că am depășit mare problemă 😉
Lămâia se feliază. În burta peștelui se pun felii de lămâie și firișoare de cimbrișor.
Pentru crustă:
Albușul de ou se bate energic, apoi se adaugă peste sare împreună cu cimbrișorul mărunțit (puteți folosi orice ierburi vă plac!) și se amestecă ușor până ce se omogenizează și se obține un material dens, bunde zidit peștele.
Pe tavă măricică se pune hârtie de copt, un strat din crusta de sare, cam de dimensiunea peștelui.
Se așază peștele pe stratul de sare și apoi se acoperă, cu restul din amestecul de sare, astfel încât să-l acopere integral.
Se pune la copt în cuptorul preîncins cca. 40 de minute la 180 grade, până ce crusta prinde culoarea specific coptului.
Se oprește focul, se mai lasă cca. 5 minute peștele în crustă, apoi se desface (Atenție, eu l-am lăsat mai multișor și a trebuit să intervin cu toporașul de bucătărie, așa că desfaceți crusta cât încă e caldă, dar tot așa, atenție la aburul fierbinte ce iese de sub crustă!).
Peștele nu va fi sărat, își ia sare câtă are nevoie, dar da, pielea lui vai fi foarte sărată.
Peștele se servește cu garnitura preferată.
Spor și poftă bună!