Absolut minunat acest tort!
Blat:
Crema:
Mirror glaze:
Blat: Separa galbenusurile de albusuri. Mixeaza galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana isi dubleaza volumul si se albesc, iar zaharul se topeste. Adauga in fir subtire uleiul, apoi laptele.
Amesteca faina cu praful de copt si pune-o putin cate putin peste crema de galbenusuri, mixand la viteza mica.Adauga vanilia si coaja rasa de portocala.
Mixeaza albusurile cu un praf de sare si restul de zahar pana obtii o bezea. Adauga apoi putin cate putin in compozitia de galbenusuri si amesteca cu o spatula, de jos in sus, pana se incorporeaza bine.
Tapeteaza o tava de tort de 24 cm cu hartie de copt si o tava de aragaz, tot cu hartie de copt.
Toarna aluat in tava de tort cam de 1,5 cm inaltime, niveleaza usor, si restul pune-l in tava de aragaz, obtinand astfel si un blat dreptunghiular, tot de 1,5 cm inaltime, ca cel pentru rulada.
Incalzeste cuptorul la 180 de grade si coace blaturile 15-20 de minute, pana se rumenesc usor. Poti face testul cu scobitoarea sa vezi daca sunt gata.
Scoate tavile si lasa blaturile la racit. Umezeste un prosop curat si pune-l peste blatul din tava de aragaz.
Crema: Hidrateaza gelatina in 100 ml de apa rece si las-o pana pregatesti crema.
Mixeaza mascarpone cu zaharul pudra. Mixeaza separat smantana pentru frisca pana se intareste. Amesteca cele doua compozitii si pune vanilia.
Separat, mixeaza intr-un blender capsunile si afinele congelate, pana obtii un piure fin si destul de gros.
Imparte crema in doua castroane si in unul din ele amesteca piureul de fructe. Topeste gelatina la bain-marie sau in cuptorul cu microunde pana devine lichida (cateva secunde).
Toarna apoi gelatina lichida in mod egal in cele doua castroane cu crema. Lasa cremele la frigider jumatate de ora, pana se racesc blaturile.
Asamblare: Indeparteaza hartia de copt de pe blatul rotund si pune-l inapoi in tava cu pereti detasabili. Pune un strat de crema alba peste blat, cam de 1 cm grosime.
Taie blatul dreptungiular in fasii lungi de 3-4 cm latime, in functie de cat de inalta este tava rotunda de tort, in care vom si monta tortul, lasand insa cam 1 cm pana sus.
Pune crema roz pe fasiile de blat, cam de 0.5 cm si pune-le apoi circular peste blatul din tava rotunda. Vei obtine un fel de spirala in interior, cu crema roz intre straturile de blat.
Lasa la mijloc un spatiu pe care umple-l cu crema de capsuni. Daca vrei, poti umple toata suprafata tortului cu fasii de spirala si crema, cum iti place mai mult.
Deasupra tortului pune crema alba si niveleaza bine. Pune tortul la frigider cateva ore, sa se intareasca bine crema, apoi pune-l 15-20 de minute in congelator, timp in care pregatesti glazura.
Mirror glaze: Pune gelatina la hidratat in apa rece. Amesteca intr-o craticioara apa, laptele condesat, zaharul si cacaua si pune-le pe foc pana incep sa fiarba. Ia craticioara de pe foc si adauga gelatina hidratata, amestecand usor pana se topeste.
Pune in craticioara ciocolata taiata marunt si las-o 5 minute, apoi amesteca bine pana se omogenizeaza. Verifica glazura cu un termometru de bucatarie, iar cand ajunge la 32-35 de grade e momentul sa o torni peste tort.
Scoate tortul din congelator si indeparteaza inelul. Imbraca o tava cu hartie de copt, pune o cutie de conserva in mijloc si deasupra tortul.
Toarna usor glazula incepand din mijloc catre margini, pana se imbraca bine tortul. Lasa-l sa se scurga si apoi muta-l in frigider cateva ore. Decoreaza-l apoi dupa plac si savureaza-l cu placere!
1
Pentru decor am folosit fructe proaspete, bezele roz, fistic, pudra de zmeura deshidratata si frunze de menta.