azi s-a intamplat sa fie o tripla aniversare pt mine, asa ca iata-ma-s prezenta la datorie cu tortuletul: 1. fetita mea dulce Bianca face 6 luni. La multi ani printesa mea! 2. Bucataras.ro face 3 anisori. La multi ani Bucataras drag! 3. am pontat reteta cu nr 300. asa ca sa turnam vinul in pahare sau sampania, dupa preferinta, si sa taiem o feliuta de tort, sa impartim la fiecare.
feliuta vine mai traziu, ca-l asteptam si pe tati , apoi taiem tortul. revin cu sectiunea.
P.S. sursa de inspiratie pt blat si asamblare a fost un site culinar italian.
petrecere frumoasa tuturor!
Blatul: ouale intregi se bat spuma cu zaharul si mierea. Se adauga apoi faina amestecata cu cacao si se amesteca usor cu lingura, dupa fiecare lingura de faina adaugata, pe rand. Se ia o tava cu latime de 20 cm ( a mea a avut 23...putin inalt a iesit tortul, era buna si o tava de 18 cm latime). Se tapeteaza cu foaie de copt sau se unge bine si se infaineaza. Eu am uitat sa-mi cumpar foaie de copt si am recurs la a doua varianta, iar prima foaie am desprins-o cam greu la mijloc...dar a iesit pana la urma. Se imparte compozitia in doua si se coc pe rand sau se pune in doua tavi. Se da la cuptor la 200 grade pt 10-12 minute. Se scoate calda pe un servet, apoi se ruleaza si se lasa asa la racit.
Crema: mascarpone se freaca bine cu 4 linguri de zahar...nu-i musai sa fie praf, ca se topeste oricum. Ciocolata se topeste la foc mic cu frisca si untul, se lasa pana ajunge in punctul de fierbere si se ia apoi de pe foc, se lasa la rece. Cand e numai calduta de adauga si esenta de rom ( crema de ciocolata este preluata de la Miha...ea a pus 2 linguri cogniac, dar eu nu aveam in casa...). Se lasa la frigider pana se raceste complet. Se ia apoi si se bate cu mixerul pana se intareste si devine o spuma densa. Se iau 3 linguri din crema mascarpone si se lasa deoparte, pt uns tortul, iar restul se amesteca cu crema de ciocolata.
200 g de frisca se bate spuma densa ( eu folosesc gata indulcita, asa ca nu mai pun zahar).
Asamblarea: se desfac ruladele si se insiropeaza cu sirop preparat din 200 ml apa amestecata cu zaharul si esenta de rom, apoi se taie fiecare bucata in 2 pe lungime, astfel vor rezulta 4 buc cu latime de 10-12 cm max. Altfel tortul va iesi prea inalt.
Se ia platoul pt tort si se pune in mijlocul lui o lingura de crema. Fiecare bucata se unge bine cu crema. Se ia o bucata si se ruleaza cat mai strans, apoi se asaza in picioare pe bucatica de crema, la mijloc. Se ia apoi cealalta bucata si se infasoara in jurul ei, cu crema inauntru. Se pune apoi un strat de piscoturi insiropate si unse cu crema de asemenea. ( piscoturile nu erau in reteta dar mi s-a parut ca iese prea mititel tortul si crema aveam destula...ar fi mers bine din 8 oua.). Se continua apoi rularea cu celelalte doua bucati de blat.. Cu cun cutit bine ascutit se pot ajusta marginile, sa fie cat de cat uniform tortul. Se unge apoi cu mascarpone care l-am pastrat dinainte, pt a se prinde mai bine crema si frisca.
Ungem cu frisca peste tot cat mai neuniform, apoi cu dosul lingurii batem usor pe margini, astfel se for forma turturi din frisca. Pe lateral se mai arunca niste aschii de ciocolata, iar la baza se pune un rand de crema spritata cu o forma... Deasupra am asezat si cateva bombonele..ca tot mi-au ramas o gramada de la impodobitul bradutului de aseara...si cateva moturi de crema...
Am dat la rece tortul...si inca e tot acolo...asteptam cu nerabdare sa vina tati, ca sa-l putem devora...