Bunatati pentru Craciun
Am pregătit acest tort pentru ziua mea de naștere, în urmă cu 2 săptămâni. Vă recomand să-l încercați și voi deoarece combinația ciocolată și zmeură este foarte reușită.
Pentru blat:
Pentru blat, se pune cacaua într-un vas și se toarnă apa clocotită, amestecând continuu, până la omogenizare, apoi se lasă la răcit. Se strecoară compoziția pentru a nu rămâne cocoloașe de cacao. Se bat albușurile spumă tare cu un praf de sare. Se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr și se mixează până când se obține o bezea lucioasă. Gălbenușurile se freacă cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr până devin albe și cremoase. Se adaugă treptat uleiul, esența de rom, apoi compoziția de cacao răcită.
Se încorporează făina amestecată cu praful de copt și la sfârșit, în 2-3 reprize, bezeaua.
Se toarnă compoziția într-o tavă (24 cm diametru) tapetată cu hârtie de copt. Se dă tava la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute, până când blatul devine ferm la atingere. Se scoate pe un grătar și se lasă la răcit.
Mousse-ul de zmeură.
Se pune gelatina la hidratat în apă rece.
Fructele se pun pe foc împreună cu 2 linguri de zahăr. Se lasă să fiarbă timp de 10 minute până se înmoaie, apoi se trec prin sită. În lichidul rezultat se pune gelatina (topită în prealabil pe baie de abur) și se amestecă bine.
Frișca lichidă se bate împreună cu zahărul pudră apoi se adaugă sosul de fructe și se mixează până la omogenizare. Se toarnă mousse-ul de zmeură peste blat, în interiorul unul inel reglabil de tort (de 18cm) și se nivelează cu o spatulă, apoi se introduce tava la frigider.
Pentru mousse-ul de ciocolată.
Se pune gelatina într-un castron cu apă rece (50ml) și se lasă la hidratat. Se topește pe baie de aburi.
Se taie ciocolata bucățele mici și se pune peste frișca fierbinte, se omogenizează bine, se lasă să se răcorească apoi se pune gelatina. Se amestecă ușor. Se mixează crema mascarpone cu zahărul pudră până devine pufoasă și apoi se pune ciocolata și se omogenizează bine.
Se adaugă frișca în crema de mascarpone cu ciocolată și se mixează.
Înainte de a desface inelul se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.
Se pune un alt inel reglabil pe marginea blatului și se toarnă crema de ciocolată în jurul cremei de zmeură și deasupra acesteia. Se pune la rece câteva ore până se întărește.
Înainte de a desface inelul se trece cu grijă de jur împrejur cu un cuțit pentru a dezlipi marginile.
Pentru glazura de ciocolată se încălzește frișca lichidă (100 ml) până aproape de punctul de fierbere. Se oprește focul și se adaugă ciocolata neagră ruptă bucățele și se amestecă bine. Se lasă să se răcească și se toarnă peste tort întinzând crema cu o spatulă. Se pune puțină ciocolată într-o pungă, se taie un colț și se decorează marginile tortului, lăsând să se prelingă puțină ciocolată. Se păstreaza 2 linguri de ciocolată.
Se mixează restul de 100ml frișcă lichidă și se adaugă ciocolata lichidă păstrată și se decorează tortul după imaginație.