Acest tort trebuia să fie, inițial, altceva, un răsfăț al căpșunilor cu cremă mousseline și să se numească altfel... Din diferite motive, s-a schimbat planul inițial și au rămas crema mousseline și câteva căpșuni în horă. Și numele tortului s-a schimbat (nu cred că un titlu lung, cu lista ingredientelor este o idee bună) dar asta nu-l face mai puțin bun, sau mai puțin frumos și tentant...!
Mai întâi se face blatul. Se mixează albușurile spumă, adăugându-se treptat zahărul tos și vanilia. Când compoziția este legată, iar zahărul s-a dizolvat complet, se adaugă făina amestecată cu praful de copt, nucile răzuite și în final, uleiul de alune. Se toarnă compoziția într-o tavă rotundă, prevăzută cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. Când blatul a crescut și trece testul scobitorii, se oprește focul de la aragaz și se lasă în cuptor, ca să se răcească treptat. Se scoate tava din cuptor și blatul se taie doar după ce s-a răcit complet (chiar și a doua zi).
Se face crema mousseline (cremă patisieră, cu unt). Se amestecă zahărul cu amidonul și vanilia, se adaugă și gălbenușurile și apoi se subțiază cu laptele rece. Se pune cratița pe aragaz, la foc mic și se amestecă întruna, până ce se îngroașă crema. Se ia cratița de pe aragaz și se lasă la răcit, amestecând din când în când în ea, ca să nu facă pojghiță. Când crema s-a răcit, se adaugă untul moale, se mixează pentru omogenizarea conținutului și se dă la frigider, până ce se va folosi.
Blatul se taie în trei foi egale. Se însiropează prima foaie, se unge cu o jumătate din crema mousseline, se pune a doua foaie, se însiropează și se unge cu restul de cremă, după care se pune cea de-a treia foaie de blat.
Pentru decor, se topește ciocolata albă, la bain-marie, cu ulei de alune, se toarnă peste tort și se nivelează frumos. Imediat (ca să nu se întărească ciocolata) se ornează tortul cu căpșuni (spălate și scurse de apă în prealabil) și cu ornamente de decor.
Se dă tortul la frigider. Se feliază cu un cuțit bine ascuțit și cu lama fierbinte.
1
Pentru blat, nu adăugați făina cu praful de copt și apoi nucile răzuite, decât după ce albușurile sunt bătute spumă, iar zahărul, dizolvat complet.
2
După coacere, blatul trebuie să se răcească în cuptor, ca să nu se lase.
3
Blatul se va tăia, numai după ce se va răci complet (chiar și a doua zi).
4
Pentru cremă, amestecați întruna ingredientele, la foc mic, ca să nu se prindă de fundul vasului și ca să se îngroașe treptat. În acest fel, le lăsați timpul necesar fierberii lor.
5
După ce ați luat crema de pe doc, continuați să amestecați în ea, din când în când, ca să nu prindă pojghiță deasupra.
6
Scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale când îl veți adăuga la crema patisieră. În nici un caz nu-l topiți la foc, pentru că nu se va mai întări și crema va deveni lichidă! Dacă ați uitat să-l scoateți la timp din frigider, mai bine acoperiți crema patisieră cu o folie alimentară (ca să nu prindă pojghiță) și așteptați ca untul să se înmoaie singur, la temperatura camerei.
7
Dacă nu aveți sirop de căpșuni, puteți folosi orice alt tip de sirop, dar să fie rece atunci când veți însiropa foile de blat.
8
Topiți ciocolata pentru decor la bain-marie, cu ulei de alune (sau de floarea soarelui, dar în nici un caz cu ulei de măsline!)
9
Turnați imediat ciocolata peste tort, după ce ați topit-o și nivelați-o.
10
Pregătiți din timp căpșunile pentru decor. Ele trebuie să fie similare, ca formă și dimensiune, spălate și scurse de apă.
11
Ornamentele de decor trebuie presărate și ele imediat, ca să nu se întărească ciocolata.
12
Puteți orna tortul, la bază, cu felii de căpșuni, de jur-împrejur. Mie mi s-a părut excesiv, așa că am renunțat la această idee.