Mă tot gândeam la prăjiturile mici rotunde, Urside, pe care le-am făcut acum doi ani şi care ne-au plăcut mult, aşa că le-am reinventat şi le-am îmbunătăţit. Am înlocuit pandişpanul cu blat de albuş cu nucă, am păstrat crema de vanilie, am adăugat glazură de ciocolată fină, frişcă, nuci rumenite şi date prin ciocolată şi alune de pădure rumenite şi măcinate. La final am decorat cu meteori din ciocolată. Aşa s-a născut Tarta Urside. Şi cum Ursidele sunt darul Cerului de Craciun, un curent de meteori din aceasta perioadă, această tartă este darul meu pentru cei dragi.
"Reteta romaneasca"
Pentru blat: se bat cu mixerul albuşurile cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul, amestecând până se obţine o bezea consistenta, dar nu tare. Apoi se adaugă praful de copt, făina şi nuca amestecând cu o spatulă de jos în sus, ca să rămână pufoasă. Se transferă compoziţia într-o formă de copt rotundă, mai mică, pregătită cu foaie de copt. Se coace la foc mic până trece testul scobitorii.
Pentru crema de vanilie: se amestecă gălbenuşurile cu zahărul şi făina, se adaugă laptele rece, bătând cu un tel. Se fierbe amestecul pe foc mic, până se îngroaşă ca o budincă. Se lasă la răcit, se adaugă untul rece, se bate cu mixerul, apoi se adaugă frişca lichidă şi se mai amestecă un pic, astfel încât crema să devină fină şi omogenă.
Se scoate blatul din forma de copt, se îndepărtează hârtia, apoi se poate pune la loc în formă, pentru că se va monta mai uşor aici. Se întinde şi se nivelează crema de vanilie peste blat.
Pentru glazura de ciocolată: se înfierbântă laptele pe foc mic, se adaugă cele două feluri de ciocolată, se amestecă mereu, ţinând ibricul (sau vasul în care topiţi) aproape de foc, dar nu pe foc, ca să nu se ardă. Când s-a omogenizat, se pune ibricul pe foc, amestecând mereu, până fierbe un pic, se umflă şi se îngroaşă. Se dă de pe foc, se lasă un pic la răcit, apoi se toarnă călduţă, dar nu fierbinte, peste crema de vanilie. Se dă la frigider, să se închege uşor, apoi se scoate pentru a decora.
Pentru meteori: se topeşte puţină ciocolată amăruie, pe baie de abur, se toarnă pe o tavă cu hârtie de copt, se denează meteori, apoi se dă la rece până se întăresc.
Pentru decor: se bate frişca lichidă cu mixerul până a devenit consistentă, se ornează tarta şi cu alune de pădure rumenite şi măcinate, dar şi cu nuci rumenite la cuptor şi tăvălite prin ciocolata rămasă. Se aşază peste frişcă şi meteorii din ciocolată.
Porţii: 8
Timp de coacere: 20 min
Timp de pregătire: 1h 30min
Poftă Bună!
Dacă vă place reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2018/12/tarta-urside.html