Îmi plac de mor aluaturile fragede, nisipoase, care se topesc instant la degustare, iar aluatul de crumble, este chiar grozav de bun.
Am tot preparat crumble cu fructe, cu gem și mi-am zis că ar fi timpul să-l încerc și cu brânză.
A ieșit o prăjitură cu brânză și crumble chiar deosebit de bună.
Iar mie, la umplutura de brânză, îmi place să combin brânza dulce cu puțină telemea, truc deprins de la soacra mea cu ani în urmă.
Nu se pune multă brânză telemea, doar atât căt să devină ușor sărată compoziția, dar vă spun că va da un gust aparte, combinația.
Mai întâi, aducem ingredientele la temperatura camerei, cu 20-30 de minute înainte de a începe procesul tehnologic de preparare.
Cernem făina într-un bol, dacă avem răbdare, o cernem de două ori să fie aerată.
Separăm gălbenușurile de albușuri și presărăm câte puțină sare peste ambele.
Frecăm gălbenușurile cu sarea, apoi adăugăm 100 g zahăr pudră și le frecăm în continuare, după care adăugăm untul ușor moale, tăiat în cubulețe și începem să presărăm, treptat, făină, amestecând aluatul cu vârful degetelor până devine omogen.
La un crumble obișnuit, nu se pun gălbenușuri, iar untul se adaugă rece, dar eu am procedat un pic altfel, o să vedeți și de ce.
Când obținem un aluat nelipicios și nisipos, ne oprim din a adăuga făină și împărțim aluatul în două părți. Cam 400-425 g de făină mi-a înglobat acest aluat.
2/3 din aluat îl punem într-o folie alimentară și îl dăm la frigider, iar peste aluatul rămas, adăugăm uleiul, laptele, 1/2 din coaja rasă de lămâie, bicarbonatul stins in zeama de la 1/2 lămâie și încorporăm restul de făină amestecată cu praful de copt.
Eu am mai pus și o linguriță de esență, pentru un plus de aromă.
Fământăm un aluat compact, ușor moale și nelipicios, pe care îl lăsăm la odihnit 10-15 minute, la frigider, acoperit cu folie alimentară.
Pentru umplutură, sfărâmăm brânza telemea sau o dăm pe răzătoare și o amestecăm cu brânza proaspătă.
Adăugăm coaja rasă de la 1/2 lămâie, o linguriță esență de lămâie și stafidele hidratate, în prealabil, în puțină apă călduță și, dacă brânza este mai zemoasă, adăugăm puțin gris.
A mea a fost zemoasă, fiind brânză proaspăt făcută (de mama mea), așa că am adăugat 2 linguri rase de gris.
Mixăm albușurile spumă cu praful de sare, apoi adăugăm, treptat, 100 g zahăr pudră și mixăm în continuare până obținem o bezea fermă.
Încorporăm apoi bezeaua în amestecul de brânză, obținând astfel o umplutură foarte aerată.
Ungem tava cu puțin ulei, presărăm și făină, apoi întindem aluatul fraged în ea.
Putem să-l întindem întâi pe masă, apoi îl transferăm, dar eu l-am întins direct în tavă.
Peste aluat, întindem uniform umplutura de brânză și sfărâmăm deasupra, cu degetele, aluatul de crumble.
Coacem prăjitura cu brânză și crumble pentru 30-35 minute, în cuptorul preîncâlzit, la 180 de grade C.
O lăsăm apoi să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și o porționăm.
Noi o servim ușor caldă, în general cu un iaurt bun, sau kefir, dar merge de minune și cu un ceai aromat sau o cafea bună.
1
Dimensiuni tava de copt: 26/36 cm