Am pregătit această prăjitură pentru întâlnirea anuală de mâine, cu foștii mei colegi de liceu și mă bucur că a ieșit foarte bine, pufoasă, delicioasă și aspectuoasă, mai ales că prepararea ei a fost destul de ușoară.
Pentru blatul pufos am folosit albușurile rămase de la prepararea înghețatei, așa că nici n-a fost o prăjitură scumpă. Alături de Albă ca Zăpada (a cărei rețetă am postat-o aici, anul trecut) sper să fie o surpriză plăcută pentru dragii mei colegi, pe care abia aștept să-i revăd...
Nu am socotit ca timp de preparare, orele în care prăjitura a stat la frigider, înainte de a fi tăiată.
Picnicul bucătărașilor!
Mai întâi se face blatul (chiar cu o zi înainte). Albușurile se mixează bine cu praful de sare și când începe să crească frumos, se adaugă treptat: zahărul tos fin, vanilia, coaja răzuită de lămâie și la urmă, făina presărată "în ploaie".
Se toarnă compozița pentru blat într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiunile de 22/30 cm și se dă la cuptor, la o temperatură medie, până ce se rumenește frumos. Se ia tava din cuptor, se lasă puțin să se răcorească blatul, după care se scoate, se pune pe un suport și se lasă să se răcească total, înainte de a fi tăiat și umplut cu cremă. Dacă este lăsat pentru a doua zi, se va acoperi, ca să nu se usuce.
Pentru cremă, se mixează mai întâi vișinele scoase din dulceață și scurse bine de sirop, după care se adaugă untul moale, scos din timp de la frigider. Se adaugă zahărul și cacaua și se mixează bine, până ce se topește complet zahărul. Se dă crema la frigider, să se întărească puțin, înainte de a fi întinsă pe blat.
Se face un sirop, ușor legat, din apă și zahăr și când s-a răcit se adaugă esența de rom.
Când blatul s-a răcit complet se taie în două și se însiropează partea de blat care va sta la baza prăjiturii. Se unge blatul cu cremă, după care se acoperă cu cealaltă parte de blat, însiropată pe partea care se suprapune peste cremă.
Pentru glazură se topește ciocolata cu smântâna, la foc mic și se omogenizează. Se toarnă această glazură, fierbinte, peste prăjitură și se decorează cu nuci prăjite și fărâmițate.
Se dă prăjitura la frigider pentru câteva ore (chiar până a doua zi) după care se taie, în forma dorită, cu un cuțit cu lama subțire.
Prăjitura se ține la frigider, până la epuizare, pentru ca untul din cremă să nu se topească și să se altereze.
1
Dacă faceți blatul din albușuri păstrate la congelator, scoateți-le din timp, ca să se dezghețe normal.
2
Nu adăugați zahărul în compoziția pentru blat, decât după ce albușurile au crescut, mixate cu praful de sare.
3
Adăugați făina "în ploaie" și aveți grijă, la încorporare, să nu se formeze cocoloașe.
4
Țineți blatul în cuptor, la temperatură medie, până ce se rumenește frumos.
5
Nu tăiați blatul înainte să se răcească în totalitate.
6
Pentru cremă, scoateți din timp untul din frigider, ca să fie moale. Astfel, el se va mixa mai ușor.
7
La cremă, folosiți zahăr pudră, care se dizolvă mai ușor.
8
Mixați bine cacaua, ca să nu rămână cocoloașe în cremă.
9
Dați crema la frigider, să se întărească, înainte de a fi unsă pe blat.
10
Nu legați tare siropul, ci doar puțin.
11
Însiropați și partea de blat care va sta peste cremă.
12
Lăsați prăjitura la frigider câteva ore, chiar peste noapte, înainte de a o porționa.
13
Țineți prăjitura la frigider, până la epuizare, pentru că are ingrediente ușor alterabile la căldură (untul, smântâna, ouăle...).