Desert Portokalopita

de RODIMUR in Prajituri, 27 Ian 2018 | 7823 vizualizari

COMENTARII (42)

elucubratiiculinare 1

28.01.2018, 09:00

foarte buna

dantes 1

28.01.2018, 09:06

Delicioasa!

RODIMUR 1

28.01.2018, 09:41

Claudia, este uimitor de aromată...!

RODIMUR 1

28.01.2018, 09:42

Mulțumesc bucătarilor suceveni!

RODIMUR 1

28.01.2018, 09:42

Mulțumesc frumos, Mihaela!

RODIMUR 1

28.01.2018, 09:43

Îți mulțumesc frumos, Dante!

kytz 1

28.01.2018, 14:34

Absolut delicioasă și perfectă pentru aceste zile reci! 🍊🍊🍊

RODIMUR 1

28.01.2018, 15:29

Da, Kytz! O senzație uimitoare trăiești, dacă mănânci această plăcintă grecească!

navidad_2017 1

28.01.2018, 20:11

Un deliciu, asa cum sunt, de altfel, toate "pita"-ele si "boureko"-urile, indiferent daca dulci/reci/siropoase, sau sarate si fierbinti! Este una din prajiturile noastre favorite, atat vara, rece de la frigider, dar si iarna, servita calduta, cu o lingura buna de iaurt f gras, sau si mai bine, de smantana ceva mai slaba (sau "creme fraiche" hahaha!), si neaparat cu mult sirop. Noi am invatat in Grecia sa o facem mult mai simplificata, anume nu cu foi Filo, ci cu fidea fara oua, cat mai fina. In privinta folosirii uleiului de masline (chiar si a celui de ff buna calitate, care nu-i amar, dar are totusi un gust propriu mult prea intens) la dulciuri (si nu numai!), suntem intru totul de acord cu Dvs! Tata spune ca de cand rasfoieste in ultimii ani mai des, site-uri culinare Romanesti, a constatat ca uleiul de masline si sarea de Himalaya au devenit un adevarat "trend", fiind folosite chiar la retete traditionale gen sarmale, tochitura, tocane sau borsuri, desi sigur le "falsifica" gustul original! Dar vorba veche: "Ce porti leleo chelbea-n cap/ Daca-i moda, ce sa fac"... Foarte frumoasa postarea (cu tot cu introducere!)...

RODIMUR 1

28.01.2018, 20:59

Navidad, mulțumesc foarte mult pentru apreciere și pentru sugestia cu fideaua, ca ingredient (din păcate, fidea fără ouă, nu prea se mai găsește) ca și cu servirea plăcintei, calde, cu iaurt gras... Voi ține minte și voi pune în aplicare... Mă bucur că mai sunt și alte persoane care-și dau seama că uleiul de măsline nu este bun la orice. Într-adevăr, moda ne omoară, atunci când nu există suficientă pricepere și curajul de a spune NU, chiar dacă majoritatea este împotrivă. Un alt ingredient care începe să mă deranjeze prin multitudinea utilizării lui (absolut ilogice) este mascarpone, în toate... Când am văzut și înghețată cu mascarpone (adică, mai precis, cu brânză!) am zis că cine nu-i în stare să discearnă între ce e bun și normal într-un preparat și ce nu, chiar împotriva nocivității trend-ului, degeaba se mai numește bucătar. Dar, fiecare face ce vrea în bucătăria sa. Nu e obligatoriu să gătești corect, cum nu-i obligatoriu să scrii, sau să vorbești corect. Fiecare, după cum consideră...Mulțumesc frumos, încă o dată, pentru aprecieri!

navidad_2017 1

28.01.2018, 21:32

Sa stiti ca i-am sunat pe parinti, sa le spun ca nu gasiti fidea fara oua! Anume, la aceasta reteta, parintii repeta invariabil si de FIECARE DATA cand o facem, sau cand e cineva sevit cu ea: "ideala ar fi fost fideaua care se gasea in Romania (era inainte de 1984), care era fara oua si practic se lichefia la fierbere in supa sau in lapte"! Este f buna si facuta cu sirop/coaja de lamaie, eu chiar o prefer asa.

navidad_2017 1

28.01.2018, 22:02

In privinta uleiului de masline... poate ca sunt si subiectiva, caci sincera sa fiu, nu-mi prea place, chiar si cel cu gust f delicat... decat in preparate culinare specifice zonei Marii Mediterane (excluse dulciurile!). Dar mi se pare absolut ridicol sa se foloseasca ulei de masline la retete tipice Romanesti, nu mai vorbesc, Asiatice: chinezesti, indiene, etc in combinatie cu sos soya, sos de peste, paste/mirodenii curry... nu mai spun de stir frying, care se face la temperaturi f ridicate, nepotrivite acestui ulei! Ma rog, "de gustibus non est disputandum"... si in aceasta ordine de idei, trebuie sa va marturisesc, ca una din inghetatele mele preferate este un "parfait" din mascarpone f putin indulcit, amestecat grosier cu amaretti morbidi si compot de cirese Amarena cu tot cu sirop... dar mancat cel mai bine in nordul Italiei, la el acasa... In rest, cred ca tot acest "amalgam" se datoreaza si "globalizarii" (nu intotdeauna perfect inteleasa), dar si "decadentei" (chiar si gustative) atat de tipice si "timpurilor noi", dar si "societatii de consum"... Iar "m-am intins"... dar daca ma provocati !

RODIMUR 1

28.01.2018, 22:25

Într-adevăr, Navidad, numitorul comun al acestor deviații este format din globalizare, decadență și confuzie generală...Noapte bună!

anca_rm 1

29.01.2018, 08:53

ce gustoasa trebuie sa fie , am pus reteta la favorite

RODIMUR 1

29.01.2018, 09:13

Mulțumesc, Anca, pentru favoare și încredere. Mie mi se pare deosebită, față de alte dulciuri, aromată natural, cum mai rar am gustat prăjituri, la noi...

mihaelar63 1

30.01.2018, 00:30

Ce deliciosenie poate sa fie Portokalopita Mulltumim Rodica pentru originala si autentica reteta

RODIMUR 1

30.01.2018, 06:58

Îți mulțumesc frumos, Mihaela, pentru aprecieri! Nu e o prăjitură originală, au mai făcut-o și alții, dar mai rar, pentru că e grecească, nu românească...

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilie