Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide

de RODIMUR in Dulciuri, 5 Dec 2020 | 6024 vizualizari

 

N-am mai făcut de câtva timp o învârtită, așa că în urmă cu câteva zile m-am decis să fac una, umplută cu mere și stafide. Am făcut un aluat de post, aromatizat bine cu o portocală (coajă răzuită și zeamă), iar umplutura a contribuit și ea mult la desăvârșirea gustului acestei plăcinte, specific moldovenească. Un motiv important pentru alegerea acestui desert este și economia de timp: se umple și se rulează o singură foaie mare de aluat, ceea ce durează mult mai puțin decât modelarea plăcințelelor obișnuite.
Din ingredientele de mai jos am făcut o singură învârtită.

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
  • 300 grame de făină albă
  • 10 grame de drojdie proaspătă
  • 4 lingurițe de zahăr tos
  • 1 praf de sare extrafină
  • 100 ml de apă minerală
  • 50 ml de zeamă de portocală
  • coaja răzuită de la o portocală
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 6-7 mere
  • 5-6 linguri de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1-2 lingurițe de pudră de scorțișoară
  • 100 grame de stafide aurii
  • 1-2 linguri de esență de rom (opțional)
  • Pentru decor:
  • 1-2 linguri de zahăr pudră
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide:

Pentru aluat se pune făina cernută în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se adaugă: drojdia mărunțită, zahărul tos, praful de sare și coaja răzuită de portocală.

Se toarnă sucul de portocală și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă zahărul și drojdia, după care se adaugă treptat apa minerală și se încorporează făina. La sfârșit se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se omogenizează.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Cât timp aluatul stă la dospit, se pregătește umplutura. Se spală merele, se șterg, se curăță de coajă și se răzuiesc pe răzătoarea mare. Se toarnă cele două linguri de ulei într-o cratiță și apoi se adaugă merele răzuite și zahărul. Se dă cratița la foc mic și se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului, până ce scade lichidul lăsat de mere.

Atunci se ia cratița de pe foc și când umplutura s-a răcorit puțin, se adaugă pudra de scorțișoară și se amestecă pentru omogenizare.

Stafidele se opăresc 1 minut cu apă clocotită, se strecoară și apoi se mai țin 2-3 minute în esență de rom.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se frământă puțin (1-2 minute) și se întinde o foaie dreptunghiulară, cam de 50 cm lungime. Se unge  cu umplutura de mere, după care se presară stafidele.

Se rulează foaia de aluat, pe latura mare, cu umplutura la interior și se pune într-o tavă (cratiță) unsă în prealabil cu ulei de floarea soarelui. Ungeți plăcinta cu puțin ulei (fiind de post, nu puteți să o ungeți cu gălbenuș de ou!).

Se dă tava la cuptor, la foc mediu și când învărtita se rumenește, se scoate și se presară cu zahăr pudră. Se lasă învârtita să se răcească în tavă și abia apoi se scoate, se pune pe un platou și se poate porționa.

TIPS-URI

1

Pentru ca aluatul să crească repede și frumos, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar drojdia trebuie să fie proaspătă.

2

În funcție de cantitatea de zeamă de portocală (unele portocale sunt mai zemoase, altele mai uscate), veți doza cantitatea de apă minerală, în așa fel încât aluatul să fie moale, nu tare și îndesat.

3

Nu țineți prea mult stafidele, nici în apă clocotită, nici în esență de rom, ca să nu se înmoaie prea tare și să-și piardă forma.

4

Pentru ca umplutura să nu fie apoasă, merele trebuie scăzute bine, la foc mic. Amestecați din când în când în cratiță, pentru ca merele să nu se prindă de fundul vasului.

5

Umplutura poate fi preparată înainte. Dacă o țineți la frigider, până este gata aluatul, scoateți-o de acolo din timp, ca să ajungă la temperatura camerei.

6

Presărați făină pe planșetă, când întindeți foaia, ca să nu se lipească și să o puteți rula, după ce întindeți umplutura.

7

Aluatul fiind moale (mai ales după ce a crescut) aveți grijă cum întindeți și rulați foaia ca să nu se rupă. Dacă vă permite aluatul, îl puteți răsuci, atunci când îl puneți în tava de copt.

8

Coaceți plăcinta la foc mediu, până ce se rumenește frumos.

9

Presărați zahărul pudră peste plăcinta fierbinte, ca să adere mai bine

10

Nu scoateți învârtita din tavă, decât după ce s-a răcit, ca să nu se rupă. Atunci puteți să o și porționați.

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert invartita moldoveneasca de post, cu mere si stafide" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

RODIMUR 1

09.12.2020, 21:02

Mulțumesc frumos, Cristinuța! Este și ușor de făcut...

RODIMUR 1

11.12.2020, 08:03

Mulțumesc frumos, Găbytza!

RODIMUR 1

11.12.2020, 08:03

Vă mulțumesc frumos, doamna Aurelia!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert invartita cu nuca reteta de post de placinta delicioasa cu nuca