Cea mai bună înghețată este aceea de vanilie.
Înghețata nu face ace și nu trebuie amestecată din jumătate, în jumătate de oră.
Se separă gălbenușurile de albușuri și se mixează cu 3 linguri de zahăr tos fin și cu semințele de la 1/2 baton de vanilie, după care se pun la bain-marie și se amestecă, până se topește zahărul și compoziția se îngroașă.
Se ia cratița de pe foc, se lasă puțin să se răcorească, după care se toarnă în ea crema de patiserie (ținută, în prealabil, 10-15 minute la frigider) și se mixează continuu până se încorporează întreaga cantitate.
Separat, se mixează smântâna cu 3 linguri de zahăr tos fin, puse pe rând, până se epuizează cantitatea și rezultă o frișcă legată.
Se ia cu lingura frișcă și se toarnă peste compoziția cu ouă și vanilie, mixând permanent, până ce se încorporează întreaga cantitate.
Compoziția rezultată se toarnă într-un vas curat, care se pune într-o pungă de unică folosință și apoi în congelator.
Se poate servi după 5-6 ore. Dacă înghețata se ține mai mult timp în congelator, este necesar să fie scoasă cu 10-15 minute înainte de servire, pentru a se mai înmuia puțin.
Se servește cu: ornamente decor, fructe confiate, sirop, frișcă, toping...
1
Pentru frișcă, folosiți smântână grasă, naturală, de la particulari. Cea din comerț are consistența iaurtului și nu va da aceleași rezultate.
2
Scoateți din timp înghețata din congelator (cu 10-15 minute înainte de servire) pentru a se mai înmuia puțin.
3
Puneți vasul cu înghețată într-o pungă închisă ermetic, pentru a nu lua alte mirosuri din congelator.