Moda Craciunului 2015..Mos Craciun ti-am adus si cozonac, te-am indulcit sa-ti iasa pe horn, poate nu-mi aduci si mie ceva, macar un costum se baie, ca a venit vara....m-am inspirat de la Rocsi....
Toate ingredientele sa fie la temperatura camerei. Intr-un castron cernem faina si facem in mijloc o adancitura, sfaramam drojdia, presaram un praf de sare si adaugam 5 linguri de lapte caldut si amestecam, lasam sa creasca cca 15 min. Cat creste maiaua, incalzim laptele. Intr-un castron punem cele 3 oua si 2 galbenusuri, adaugam zaharul, coaja de lamaie si portocala, omogenizam si apoi adaugam laptele, acest amestec in turnam peste maia si incepem sa amestecam adunand in centru faina, adaugam stafidele si untul topit, omogenizam pana intra tot untul in aluat si apoi acoperim castronul cu un prosop si lasam sa creasca cca 2 ore. Intre timp pregatim formele de cozonac, le imbracam cu hartie de copt. Apoi batem albusurile cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi nuca macinata si laptele.Cand aluat a crescut il impartim in 4 parti egale, intindem fiecare parte, punem umplutura si rahat, apoi rulam si rasucim cate doua bucati intre ele. Asezam in forma, ungem cu ou batut, presaram zahar brut si mac. Mai lasam s acreasca cca 15 min, apoi bagam tavile la cuptorul preincalzit, la foc mediu spre mic cca 45-50 min. Deobicei se taie rece, dar eu n-am rabdare si rup din el asa cald, am zis rup, nu tai pentru ca se cruzeste daca tai cat este fierbinte....sa-mi fie de bine, ca mi-am facut damblaua....