Am făcut ani de zile la rând torturi de înghețată, bune, iar în ultimul timp, m-am mai inspirat și de la alte rețete, dar cu unele am cam dat greș, ceva nu se potrivea...
Precizez că e o înghețată cu ciocolată, de-adevăratelea, pentru că adeseori am auzit de dulciuri pretinse cu ciocolată, dar erau cu cacao...E bună, nu necesită amestecarea din jumătate în jumătate de oră, nu face ace (pentru că nu e cu lapte, decât în cantitate neglijabilă, laptele fiind cel care se face... ace, pentru că are apă!)
Eu am folosit ciocolată cu lapte, pentru că asta-mi place, dar pentru că e foarte dulce, recomand o ciocolată mai puțin dulce, ca să puteți pune zahăr la frișcă (altminteri, smântâna nu se prea bate).
Țineți aproape, mai am două tipuri de înghețate (că doar e concurs, nu?) în congelator, din ce în ce mai bune...
Se taie în bucățele mici 1/2 tabletă de ciocolată.
Cele trei gălbenușuri se mixează bine cu 3 linguri rase de zahăr, apoi se pun la bain-marie (chiar dacă nu s-a topit încă tot zahărul) cu 2-3 linguri de lapte, (care ajută la topirea zahărului) și se amestecă întruna, până ce se îngroașă.
Se lasă foarte puțin la răcorit, timp în care porționați ciocolata rămasă.
Topiți ciocolata în amestecul de gălbenușuri cu ou. Veți observa că va începe să se întărească, pe măsură ce se răcește, dar amestecați în continuare pentru uniformizare, căci își va reveni când veți pune frișca.
Smântâna se mixează bine cu celelalte 3 linguri rase de zahăr, până ce rezultă o frișcă legată.
Se toarnă frișca în amestecul de ciocolată cu gălbenușuri, lingură după lingură și se uniformizează ușor înghețata. Se adaugă ciocolata tăiată bucățele mici, se încorporează bine și se toarnă înghețata într-o formă, după care se dă la congelator.
A doua zi poate fi servită, cu orice toping vă place și cu fulgi de ciocolată.
Lăsați înghețata de ciocolată câteva minute, după ce o scoateți din congelator, înainte de a o servi.
1
Puteți să puneți gălbenușurile la bain-marie, chiar dacă nu s-a topit tot zahărul. Grație laptelui și căldurii de la bain-marie, zahărul se va topi foarte ușor.
2
Nu lăsați să se răcească amestecul de gălbenușuri și zahăr, pentru că nu veți mai putea topi ciocolata. Spre sfârșit, compoziția se va îngroșa/întări, dar își va da drumul în momentul în care veți pune frișca.
3
Este bine să puneți într-o pungă de unică folosință, curată, forma cu înghețată, pentru a nu lua alte mirosuri din congelator.