Găsisem în urmă cu mai mult timp această rețetă pe un site moldovenesc și am tot amânat prepararea acestui cozonac, până zilele trecute. Am intervenit puțin în lista de ingrediente, în prepararea și tratarea aluatului, iar acum, după ce a mai rămas cam jumătate din cantitatea inițială, pot spune că are un gust diferit față de cozonacul nostru tradițional și că este mai puțin dulce. În plus, are un aspect oarecum special, care mi-a plăcut de la bun început. Am păstrat denumirea lui inițială, deși am cam fost tentată să-i spun ”cozonac spiralat”...
Din ingredientele de mai jos am făcut doi cozonaci, mai subțiri, pentru că n-am vrut să rămână cruzi, dată fiind cantitatea mică de drojdie.
Drojdia și oul se dizolvă în laptele cald.
Se amestecă gălbenușurile cu praful de sare, zahărul tos și cel vanilinat. Se adaugă smântâna și se amestecă până ce se dizolvă zahărul.
Se amestecă cele două compoziții și apoi se adaugă treptat făina. Se topește untul și se frământă cu el aluatul, până ce devine elastic și nelipicios, după care se acoperă cu un șervet și se lasă ”să se odihnească” cel puțin 30 de minute, la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.
Între timp se dizolvă două linguri de miere într-o lingură de apă călduță.
Se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată și se împarte în două bucăți similare.
Dintr-o bucată de aluat se întinde o foaie dreptunghiulară, cu o grosime de 5-6 mm.
Se unge foaia cu mierea subțiată cu apă și apoi se presară o jumătate din cantitatea de mac. Se rulează foaia cu umplutura la interior și se taie de-a lungul, în două fâșii egale. Se împletesc lejer cele două fâșii în așa fel încât secțiunea cu umplutura să fie la vedere. Se sigilează capetele și se pune apoi cozonacul în tava în care s-a întins hârtie de copt, în prealabil.
Se procedează la fel și cu cealaltă bucată de aluat și apoi, după încă 10-15 minute de odihnă, se dă tava la cuptor, la temperatură medie.
Între timp se subțiază alte două linguri de miere cu apă și se lasă în așteptare.
Când cozonacii s-au rumenit, se scoate tava și se ung cu mierea subțiată cu apă, după care se dau din nou la cuptor, pentru 10-15 minute.
1
În rețeta originală, untul se ungea pe foile de aluat, după care se presăra macul. Eu am preferat să-l înclud în aluat, pentru a-l definitiva și pentru a-l face elastic și mai ales nelipicios.
2
Se folosește puțină drojdie, tocmai pentru a obține acest aspect spiralat.
3
Având puțină drojdie, aluatul nu va crește mult, așa că nu trebuie lăsat mult timp la dospit.
4
Pentru că aluatul nu crește mult, cozonacii ar fi bine să fie făcuți mai subțiri, ca să nu rămână cruzi la interior.
5
În rețeta originală, cozonacii se ungeau, odată rumeniți, cu un sirop de zahăr cu apă. Eu am preferat să folosesc miere de albine.