De anul trecut din aceeasi perioada am tot vrut sa incerc si modul acesta de preparare, fara framantare, dar abia acum i-a sosit randul.
Am vazut ca este foarte practica in randul bucatarasilor, iar eu aveam la favorite de mult, reteta Tabitei.
Insa reteta in sine, am preparat-o asa cum am stiut eu, combinand ca si grasimi, untul cu uleiul de masline si putina smantana, ca ies tare pufoase aluaturile cu aceasta combinatie.
Si m-am gandit sa combin doua creme pentru umplutura, una cu bezea, nuca si cacao, iar cealalta cu bezea si nuca de cocos.
Tare bun a iesit in aceasta combinatie!
Multumesc, Tab1ta, multumesc bucatarasi dragalasi, ca existati si sunteti o inepuizabila sursa de inspiratie pentru mine!
Mai intai aducem toate ingredientele la temperatura camerei, cam cu o ora, chiar doua, inainte de inceperea prepararii.
Cernem faina intr-un vas incapator, de doua ori chiar, pentru a o aera.
Separam albusurile de galbenusuri.
Presaram putina sare peste albusuri si le dam deoparte.
Presaram putina sare peste galbenusuri si le frecam bine. Sarea le va ajuta sa-si accentueze culoarea. Trebuie mentionat ca eu am folosit oua de tara.
Adaugam peste galbenusuri 100 g zahar si le frecam in continuare, pana se spumeaza bine, apoi adaugam uleiul, smantana, doua lingurite esenta de lamaie si doua lingurite esenta de portocala.
Omogenizam bine compozitia si o dam deoparte.
Sfaramam drojdia intr-un bol, adaugam 1-2 linguri de zahar si le frecam impreuna, pana se lichefiaza.
Adaugam 100 ml lapte caldut si 3-4 linguri de faina, omogenizam maiaua, acoperim bolul si asteptam ca maiaua sa isi dubleze volumul, cam in 10 minute.
Restul de lapte il punem pe foc impreuna cu untul si restul de zahar, dar si un praf de sare si il lasam pana se topeste untul.
Facem o adancitura la mijlocul fainii din vas si turnam pe rand: compozitia de galbenusuri, maiaua si laptele cald.
Amestecam bine toate aceste compozitii adunand in acelasi timp si faina de pe margini.
Amestecam la inceput cu o spatula, apoi cu mainile, pana se omogenizeaza aluatul.
Il acoperim cu stergare de bucatarie si il lasam la dospit, la loc cald, pana isi dubleaza volumul.
Cam in 45 de minute, sau pana intr-o ora este gata, daca drojdia este proaspata si faina de calitate. Eu am folosit faina macinata la tara.
Pentru umplutura, mixam albusurile spuma, adaugam treptat zaharul si putina zeama de lamaie, apoi impartim bezeaua in doua parti egale.
Intr-o parte adaugam cacaua, o lingura de faina si nuca, plus esenta de rom, iar in a doua parte adaugam nuca de cocos, o lingura de faina si esenta de lamaie.
Impartim aluatul crescut in sase parti pe care le intindem, pe rand, in sase foi subtiri , nu foarte late si de lungimea tavilor in care vom coace cozonacii.
Impartim cele doua compozitii de umplutura in trei parti egale si le intindem pe cate o foaie de aluat.
Rulam foile, apoi le impletim doua cate doua, cu umpluturi alternative.
Asezam aluaturile impletite in tavile tapetate cu hartie de copt, le acoperim si le mai lasam 30-45 de minute la crescut.
Amestecam un ou cu un praf de sare si 1/2 lingurita de lapte si cu ajutorul unei pensule, ungem cozonacii cu acest amestec, inainte de a-i introduce la cuptor.
Nu folosim toata compozitia de ou, mai pastram putina pentru la final.
Coacem cozonacii la 180 de grade pentru 45 de minute, apoi ii scoatem din cuptor, ii ungem din nou cu ce ne-a mai ramas din ou si presaram rapid zahar tos.
Lasam cozonacii sa se tempereze acoperiti cu stergare, apoi se pot portiona.
Sper sa va fie de folos, reteta mea!
1
Cantitatea de faina folosita depinde de tipul si consistenta celorlalte ingrediente folosite, drept pentru care, nu punem de la inceput toata faina in vas. Incepem cu 1 kg de faina si vom adauga pe parcurs cat mai este nevoie.
2
Daca se rumenesc prea rapid cozonacii la suprafata, se vor acoperi cu hartie de copt, dar asta dupa 30 de minute de coacere, nu vom deschide cuptorul mai devreme.
3
Sarea adaugata in oul cu care ungem cozonacii la suprafata, are rolul de a stopa rumenirea lor rapida (tips invatat de la Vladutz, bucatarul de la Neatza).