Bunatati de Paste
Mai intai se pregateste maiaua: se pune drojdia in laptele caldut, se adauga 6 lingurite de zahar si zaharul vanilinat si amestecam bine cu un tel, pana se dizolva drojdia. Se lasa 5-10 minute, apoi punem amestecul intrun castron mai mare, se adauga galbenusurile, untul topit si coaja de citrice si se omogenizeaza. Se adauga faina, zaharul si sarea. Se amesteca usor pana se omogenizeaza compozitia.
Se pune aluatul intrun bol mai mare uns cu ulei si se lasa la dospit la loc caldut pana isi dubleaza volumul. Apoi se da la frigider pentru circa 12 ore.
Intre timp se pun stafidele la hidratat in apa calduta amestecata cu esenta de rom. Se pregateste umplutura.Pentru umplutura cu crema de ciocolata se amesteca crema de ciocolata, nuca macinata si stafidele, iar pentru umplutura de cacao se amesteca praful de cacao cu zaharul pudra si cu stafidele.
Se infaineaza blatul de lucru, se scoate aluatul si se imparte in 5 bile. (Eu i-am facut in forme mai mici de cozonac, daca aveti forme mai mari, probabil vor iesi 3 cozonaci). Fiecare bila se imparte in 2 bucati de aluat. Se intinde cu sucitorul bucata de aluat, apoi se asaza umplutura, lasand marginile libere. Se unge una din margini cu ou apoi se ruleaza aluatul.Se face si urmatorul rulou apoi se impletesc usor cele doua rulouri si se asaza in forma de cozonac. Dupa ce se formeaza toti cozonacii, se mai lasa la cald circa 30 de minute ca sa creasca, apoi se dau la cuptor pentru aproximativ o ora la 180 de grade.
Se servesc cu pofta!