Cantitatile sunt pentru un cozonac, insa eu le-am dublat si mi-au rezultat 2 cozonacei super pufosi, super grasuti, super frumosi si super gustosi.
Daca doriti mai dulce, puteti ajusta cantitatea de zahar dupa gust.
Delicii de Paste
Intr-un vas, amestecam 3 linguri de zahar cu drojdia si circa 50 ml lapte caldut. Amestecam.
Separat, punem zaharul ramas si zaharul vanilat peste restul de lapte caldut. Adaugam galbenusurile, sarea si esenta de rom. Amestecam.
Cernem faina, o punem intr-un vas si facem o gropita, in mijlocul careia punem amestecul de drojdie, coaja rasa de lamaie si laptele aromat.
Amestecam bine cu lingura sau la robot.
Inglobam treptat uleiul in aluat si framantam circa 10 min. Eu am framantat la mana.
Dupa framantare, taiem aluatul in doua.
In jumatate de aluat, punem cacao si amestecam pana ce cacaua este bine inglobata in aluat.
Punem cele doua feluri de aluat (cel simplu si cel cu cacao) in doua vase (unse cu ulei) separate pe care le acoperim cu cate un prosop de bucatarie si le lasam la cald, pentru circa 1,5 ore sau pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce aluaturile au crescut, le scoatem pe masa de lucru, infainata cu faina.
Din aluatul simplu, modelam un sul pe care il taiem in 6 bucati.
Din aluatul cu cacao, modelam un sul pe care il taiem in 5 bucati.
Luam, rand pe rand, cate o bucata din aluatul cu cacao si o intindem cu sucitorul, de aproximativ lungimea tavii in care urmeaza sa coacem cozonacii.
La fel procedam si cu aluatul simplu.
Procedam asa pana terminam toate bucatile de aluat de intins.
Punem aluaturile intinse unul peste altul, alternativ...aluat simplu, aluat cacao si tot asa.
Ungem cu unt forma de cozonac si o tapetam cu faina.
Asezam in forma aluaturile, pe dunga, si lasam la crescut, timp de circa 30 minute, acoperind forma cu un prosop de bucatarie.
Ungem cozonacul cu galbenus amestecat cu putin lapte.
Dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, pentru circa 40/45 min. Pentru a fi siguri ca este bine facut cozonacul, facem testul scobiturii.
In primele 20 minute, asezam deasupra formei in care avem cozonacul, o hartie de copt, astfet incat galbenusul batut de deasupra cozonacului, sa nu se arda.
Scoatem din cuptor.
Lasam sa se raceasca si apoi feliem.
Sursa de inspiratie https://www.youtube.com/watch?v=pKxsjn2ffkM.
Multumesc!
AdyGio l-a numit Cozonac dungat, dar George i-a spus evantai, asa ca si eu tot evantai l-am botezat.