De vreo câțiva ani sunt în căutare și probe de un aluat bun și simplu pentru cozonac, frământat și dospit la mașina de pâine, ajutorul meu neprețuit din Bucătărie, Maricica bis ;) Eeee și anul acesta dacă totul a fost mai relaxat, cu mult timp acasă, am studiat și cercetat mai multe rețete video și cred că am găsit rețeta ideală, de fapt cantitatea ideală de aluat finit pentru mașina mea de frământat și dospit aluaturi cu drojdie.
Gata cu vorba, spor și poftă bună! Urmează o nouă serie de "aluaturi de casa", zilele ce urmează! ;)
P.S. mai trebuie să lucrez la umplutură, dar, recunosc, de data asta nu am vrut să mă abat de la rețeta inițială.
P.S.1: nu vă speriați de textul acesta lung ;) Nu-i chiar așa de greu, e chiar mai ușor de preparat decât de povestit rețeta! :-*
P.S. 2: Atențiiieee: toate ingredientele să fie la temperatura camerei! ;)
În vasul aparatului de frământat și dospit aluaturi se adaugă ingredientele lichide: laptele călduț, esențele aromate, untul la temperatura camerei, ouăle bătute cât să se înglobeze, albușul cu gălbenușurile.
Se finalizează cu coaja de lămâie rasă.
Aparatul se conectează la sursa de curent, se programează la modul de aluat, frământat și dospit, se închide capacul și se lasă la treabă pentru cca. 90 de minute.
Între timp se prepară umplutura de nucă și fructe. Albușurile se bat energic cu zahărul, apoi se adaugă pudra de cacao, nuca măcinată, stafidele, merișoarele și esența de rom.
Se amestecă ușor până ce se înglobează toate ingredientele.
Rahatul se taie cubulețe mărunte.
După ce a trecut timpul de frământare și dospire, se scoate aluatul pe masa de lucru, uleiată, se împarte în patru bucăți, aproximativ egale, ce se întind, atenție cu mâna, nu cu sucitorul, până ce se obțin dreptunghiuri de cca. 1 cm înălțime.
Pe două dintre dreptunghiuri se pune umplutură de nucă și fructe, iar pe celelalte bucățele de rahat din fructe. Dreptunghiurile se rulează cât mai strâns, apoi se împletesc, două câte două, adică unul cu umplutura de nucă și celălalt cu umplutura de rahat. Cozonacul împletit se așează într-o tavă temorezistentă, tapetată cu foaie de pergament și se lasă la dospit minim 60 minute, până ce își dublează volumul.
Apoi se ung cozonacii cu ou bătut și după gust se preasară zahăr tos (eu am renunțat la această opțiune!), apoi se dau la copt în cuptorul preîncins cca. 15 minute la 200 grade C, apoi cca. 35 minute la 180 grade C.
Spor și poftă bună!
1
P.S. mai trebuie să lucrez la umplutură, dar, recunosc, de data asta nu am vrut să mă abat de la rețeta inițială. P.S.1: nu vă speriați de textul acesta lung ;) Nu-i chiar așa de greu, e chiar mai ușor de preparat decât de povestit rețeta! :-* P.S. 2: Atențiiieee: toate ingredientele să fie la temperatura camerei! ;)