Pentru reteta m-am inspirat de la Gaby. La inceput mi s-a parut ca a iesit cam mic blatul, insa dupa ce l-am insiropat si l-am umplut cu crema a fost tocmai bun.
Eu am facut un tort amandina cu acest blat, pe care il puteti vedea aici.
Intr-o craticioara, se caramelizeaza 5 linguri zahar, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se racoreasca timp de 5-10 minute.
Se separa albusurile de galbenusuri.
Galbenusurile se amesteca cu uleiul si cu siropul de caramel.
Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se mixeaza cu doua linguri de zahar. Se adauga amestecul cu galbenusuri si se mixeaza. Se incorporeaza faina si praful de copt, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.
Compozitia se toarna intr-o tava detasabila de 22 cm, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt si se introduce la cuptor, pana cand se rumeneste frumos. Se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se racoreasca 10-15 minute, apoi, cu ajutorul unui cutit, se desprinde de marginea tavii si se scoate din aceasta.
Se lasa sa se raceasca de tot inainte de a-l taia.