Un beigli bun, bun de pregătit în orice perioadă a anului. Reţeta o ştiu de la mama, garantez pentru calitate. Îi mulţumesc pentru multele ocazii în care ne-a alintat cu minunatele beigli-uri cu umplutură de mac sau nucă. Merită să-l încercaţi, baftă şi poftă bună!
Aluat:
Umplutura:
Pentru uns:
Aluat: Punem drojdia proaspătă la dospit cu o linguriţă de zahăr şi putin lapte călduţ.
Cernem făina, adăugăm puţină sare, untul, 2 gălbenuşuri, drojdia dospită şi smântână cât sa ajute aluatul să fie moale şi pufos. Lăsăm aluatul la dospit pana isi dubleaza volumul.
Umplutura: Fierbem apa cu zahărul pentru a obţine un sirop moale, adăugăm macul măcinat, fierbem totul 3-4 minute. Dacă compoziţia este prea tare se mai poate adăuga apă pană când devine păstoasă, uşor de întins. Batem cele două albuşuri şi adăugăm spuma în compoziţia de mai sus când încă mai este caldă. Adăugăm coaja de la lămâi, fiolele de rom si zahărul vanilinat. Lăsăm să se răcească.
După ce aluatul a dospit, îl împărţim în 5 porţii. Întindem fiecare porţie (ca şi foaia de cozonac) ungem cu pasta de mac. Rulăm uşor şi-l aşezăm într-o tavă tapetată cu hârtie pentru copt. La fel procedăm şi cu celelate 4 porţii de aluat. Cu o furculiţă facem câteva găuri pe fiecare beigli. Amestecăm 2 gălbenuşuri cu un plic de zahăr vanilinat şi ungem cu o pensulă fiecare beigli.
Punem tava în cuptorul preîncălzit pentru 20 minute cu focul mai tare, timp în care nu deschidem uşa cuptorului, după care reducem intensitatea focului. Timp total de coacere 40-45 minute, facem proba cu scobitoarea. Lăsăm beigli să se răcească şi apoi tăiem felii frumoase.
1
Cantitatea de aluat este pentru 5 bucati de baigli.