Voiam de mult timp să fac o mâncare de urzici cu cus-cus și aceasta s-a realizat săptămâna trecută, atunci când am făcut și supa cremă de urzici. N-am făcut decât două porții, dar a fost suficient pentru a ne delecta și a aprecia acest preparat simplu și delicios.
Urzicile se curăță, se spală bine în 4-5 ape, după care se opăresc 3-4 minute cu apă clocotită, sărată. Se strecoară apoi și se lasă în așteptare.
Se curăță ceapa, se spală, se taie mărunt și se călește în unt, la foc mic, într-o tigaie în care în prealabil s-a pus ulei de floarea soarelui, pentru ca untul să nu se ardă și să capete un gust rău.
Se curăță usturoiul, se spală, se mărunțește și se adaugă în tigaie, peste ceapa călită. Se lasă 2-3 minute, la foc mic și apoi se adaugă urzicile opărite și scurse de zeamă. Se călesc ușor urzicile, cu ceapa și usturoiul și apoi se adaugă 100 ml de supă de legume (sau supă concentrată) se pune capacul și se lasă tigaia la foc mic, timp de 10-15 minute.
După acest interval de timp, se condimentează cu sare și piper, se ia capacul de pe vas și se mai lasă preparatul la foc mic încă 3-4 minute, cât să mai scadă zeama.
Între timp se fierbe cus-cusul în apă clocotită, sărată, conform indicațiilor de pe ambalaj. Când cus-cusul a fiert, se strecoară și se pune în platoul de servire. Se adaugă urzicile călite, se amestecă ușor și se servește imediat, eventual cu ardei iuți, cine dorește.
1
Spălați bine urzicile, ca să nu mai rămână firișoare de pământ.
2
Înainte de a pune untul în tigaie, turnați uleiul de floarea soarelui, pentru ca untul să nu se ardă și să aibă un gust rău.
3
Căliți ușor ceapa și usturoiul la foc mic, ca să nu se ardă și să devină amare.
4
Opriți urzicile timp de 3-4 minute, în apă clocotită, cu sare.
5
După ce sunt opărite, urzicile pot fi tăiate, dacă doriți, înainte de a le căli ușor, cu ceapa și usturoiul.
6
În loc de supă de legume, puteți folosi supă concentrată.
7
Serviți preparatul cald, eventual cu ardei iuți.