Ma intrebam de mica, atunci cand imi cumparam cate-o japoneza de la brutarie si-o infulecam pe nerasuflate, de ce s-o fi numind astfel? Ceva mai tarziu mi-am format impresia ca numele le este dat de asemanarea cu cocul complicat al gheiselor. Indiferent de motivul pentru care au fost astfel botezate, inca ador aceste painici delicioase, albe, cu miezul pufos si coaja fina, usor crocanta.
Se amesteca drojdia cu zaharul pana la lichefiere, se adauga 3-4 linguri de lapte cald si 1 lingura de faina. Se omogenizeaza si se lasa intr-un loc caldut, cateva minute, pana cand incepe drojdia sa actioneze (face basici). Faina se cerne intr-un bol, se amesteca cu sarea, se face loc la mijloc si se toarna maiaua (drojdia dospita). Se toarna restul de lapte caldut si se incepe framantatul. Dupa ce aluatul este omogen, se adauga untul topit, dar nu fierbinte, si se framanta pana la obtinerea unui aluat neted, nelipicios, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula fina de ulei, se acopera (cu folie alimentara sau cu un prosop de bucatarie) si se aseaza la crescut intr-un loc caldut, pana isi dubleaza volumul (cam 30 de minute).
Aluatul deja crescut se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei:
Se imparte aluatul in bucati cat mai egale, aproximativ de dimensiunea unui ou mai mare:
Se lucreaza cu cate o bucata de aluat pe rand; pentru inceput, se modeleaza un sul de aluat lung de aproximativ 35-40 de cm.:
Sulul de aluat se indoaie la mijloc si capetele se rasucesc intre ele:
Bucla formata la indoitura sulului de aluat se ridica si se deplaseaza catre partea opusa, pozitionand-o deasupra punctului de rasucire a celor doua capete:
Pe rand, cele doua capete ramase libere se introduc, prin bucla de la mijloc, dedesubt:
Se aranjeaza buclele putin si iata japoneza deja formata:
Se aseaza toate intr-o tava acoperita cu hartie de copt si se lasa sa mai creasca 20-30 de minute:
Se incinge cuptorul la 180 de grade si se ung japonezele crescute cu ce prefera fiecare pentru finisat: galbenus de ou, ou batut, albus batut, lapte etc. Se pot presara si cu seminte (ceea ce eu nu am facut, de data asta):
Se coc in cuptorul incins la 180 de grade Celsius pentru 25 de minute.
1
incercati sa cantariti aluatul, pentru a obtine japoneze de egale ca marime
2
neteziti cat mai bine sulul de aluat dinc are modelati japonezele, pentru un aspect placut