Challah, paine evreiasca

de RODIMUR in Piine, 15 Mar 2021 | 5719 vizualizari

 

Aceasta este o pâine specială, pentru sabat și pentru sărbătorile religioase evreiești. Am vrut s-o fac din curiozitate, dar și pentru că îmi era dor de foștii mei colegi de școală și de liceu, de fosta mea învățătoare și de foștii mei profesori, de foștii vecini și de prietenii mei actuali, stabiliți de mult timp în Israel, toți evrei pe care i-am cunoscut foarte bine și pe care i-am apreciat mult.
După ce am făcut această pâine pot spune că este exact pe gustul meu: dulce și fină, asemeni unui cozonac de-al nostru, fără umplutură. Și nici nu este de mirare, date fiind ingredientele folosite. Challahul poate fi împletit în trei, sau în cinci. Am ales să împletesc în cinci această pâine specială, gândindu-mă ca va fi mai interesantă astfel, dar adevărul este că împletitura o poate ”descentra” oarecum. Așa că altă dată, ca să nu mai am probleme de ”centrare”, o voi împleti în trei, mai puțin complicat și cu rezultate la fel de bune.

 

INGREDIENTE

  • 325 grame de făină
  • 100 ml de apă rece
  • 1 ou
  • 2 gălbenușuri
  • 2 lingurițe de miere de albine
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 5 grame de sare extrafină
  • 40 grame de zahăr tos
  • 30 ml de ulei de floarea soarelui
  • Pentru decor:
  • 1 ou pentru uns
  • semințe de susan (mac)
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Challah, paine evreiasca:

Se frământă un aluat din: făină, apă rece, oul întreg, gălbenușurile, mierea, drojdia mărunțită, zahărul tos și sarea. Când aluatul este ferm, se încorporează uleiul și apoi se lasă la dospit, timp de 45 de minute, acoperit cu un prosop de bumbac și într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

După acest interval de timp, se răstoarnă aluatul pe planșeta înfăinată, se întinde o foaie cu grosimea de 6-7 mm, care se împăturește ca o foaie de hârtie și se lasă din nou la dospit 45 de minute, în aceleași condiții, până ce își dublează volumul.

Atunci se depune aluatul pe masă și se împarte în 3 sau 5 bucăți, în funcție de cum ați ales să faceți împletitura. Din fiecare bucată se fac șuvițe, cât mai netede, la suprafață și de grosimi similare. Pentru împletitura în cinci se procedează în felul următor:

Se pun șuvițele pe planșetă, prinse la capătul de sus, după care se începe împletirea, luând prima  șuviță din dreapta și aducându-o în poziția a doua, din stânga. Apoi  prima șuviță din stânga se aduce în poziția a treia și se răsucește cu șuvița a doua. Se reia împletirea cu prima șuviță din dreapta, care se trece pe deasupra celorlalte, până în poziția a doua din stânga, iar prima șuviță din stânga se trece în poziția a treia și se răsucește cu cea din poziția a doua. Astfel se continuă până la capătul șuvițelor.

Odată împletită, pâinea se pun în tavă (unsă, sau prevăzută cu hârtie de copt), se acoperă cu un prosop de bumbac și se lasă la dospit, până ce mai crește cu 50%. Atunci se unge cu ou (și mai bine, doar cu gălbenuș) se presară semințe (de susan, sau de mac) și se dă la cuptor, la temperatură medie, până ce crește, se coace și se rumenește frumos.

TIPS-URI

1

Întrucât în bucătăria evreiască funcționează termenul ”cușer” nu prea se admit modificări la rețetă, ca să nu se adauge ingrediente de nedorit.

2

Împletitura în trei este mult mai ușoară și se face la fel cum se împletesc codițele fetițelor.

3

Pentru împletitura în cinci, explicațiile de mai sus și pozele sunt de ajutor.

4

Indiferent în câte șuvițe veți împleti pâinea, neteziți-le la suprafață și faceți în așa fel încât să aibă cam aceeași grosime.

5

Nu faceți împletitura prea largă, ca să nu se deformeze pâinea.

Daca ti-a placut reteta noastra "Challah, paine evreiasca" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Chifle cu mac