Toata noaptea am visat ca framant cozonac, asa ca m-am si pus pe treaba ca sa nu raman cu pofta-n cui. N-am respectat nici o reteta, am facut cum mi-a trecut prin cap, cu ingrediente care-mi plac si le-am imbinat sa iasa un cozonac la care sa poftesti. N-am sa zic ca e cel mai bun, cel mai reusit sau cine mai stie ce, eu spun doar atat, ca mi-am satisfacut poftele si cand pui bun cu bun, zau daca poate sa iasa ceva nebun.......:))))))))
E stiut ca ingredientele e bine sa fie la temperatura camerei, pentru o mai buna reusita a preparatului.
Pentru inceput, am cernut faina intr-un castron incapator, am facut in mijloc o gropita si am pus drojdia sfaramata + 1 lingura de zahar brun + 3 linguri lapte caldut + 1/2 lingurita sare, am amestecat bine si am lasat sa creasca cca. 10 min. Intre timp, am topit untul. Intr-un castron, am pus ouale cu zaharul si am mixat foarte bine, apoi am adaugat untul topit si am continuat sa mixez, am adaugat si smantana si am incorporat-o bine, apoi am adaugat laptele caldut. Tot acest amestec l-am adaugat peste maiaua crescuta in castronul cu faina, am inceput sa incorporez faina de pe margini, am adaugat si uleiul si l-am incorporat, apoi am rasturnat aluatul pe blatul de lucru si am framantat cca. 20 min, am asezat aluatul inapoi in castron, l-am acoperit cu un servet si l-am lasat sa creasca cca. 2 ore. Dupa ce a crescut, am impartit aluatul in 4 bucati egale, am intins fiecare bucata cu sucitorul, am presarat cacao, stafide si rahat, am rulat si am impletit doua cate doua suluri. Am asezat cozonacii formati in forme tapetate cu hartie de copt si am lasat la crescut inca 20 min; am uns fiecare cozonac cu ou si am presarat zahar brun. Am dat formele la cuptorul preincalzit la 180 grade C, am redus focul la mediu si am copt cca. 40-45 min, se verifica cu un bat de frigaruie, daca sunt copti, se scot si se lasa la racit. Cum eu sunt foarte pofticioasa, n-am rabdare sa las sa se raceasca, imi plac fierbinti, asa ca am rupt dintr-unul.....mi-am facut damblaua, deci pofta nu mi-a ramas in cui....