Mama mea adora aroma de rom la cozonac, mereu imi spunea ca daca nu pune esenta de rom din belsug, simte ca nu este cozonac.
De data aceasta am facut si eu ca ea si au iesit niste cozonaci tare aromati.
In plus fata de o reteta obisnuita am mai adaugat un ingredient: smantana.
Daca mi-a placut mult compozitia de paine cu iaurt am zis de ce sa nu incerc si la cozonac, insa am ales smantana. Au iesit foarte pufosi si inclin sa cred ca un mare aport l-a avut smantana.
De precizat este, ca toate ingredientele trebuiesc tinute la temperatura camerei cu cel putin 1 ora inainte de inceperea prelucrarii lor.
Faina trebuie cernuta intr-un vas pentru a deveni pufoasa.
Intr-un bol frecam drojdia cu o lingura de zahar pana se lichefiaza, apoi adaugam putin lapte caldut si o mana de faina.
Omogenizam bine totul, acoperim bolul si lasam aceasta maia la crescut la loc caldut cel putin 15 minute.
Intre timp amestecam galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar(eu l-am rasnit), o parte din ulei si smantana.
Restul de lapte il vom incalzi putin. si vom dizolva in el restul de zahar.
Facem o adancitura in mijlocul fainii si turnam acolo maiaua, apoi amestecul de galbenusuri cu ulei si smantana, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de rom si incepem sa incorporam din faina de pe margini picurand din cand in cand si lapte caldut.
Oprim o parte din ulei pentru la finalul operatiunii, iar restul il vom adauga la aluatul care se formeaza.
Cand aluatul devine vascos, nu mai adaugam faina.
Ungem masa de lucru cu uleiul oprit si rasturnam aluatul pe masa.
Incepem sa framantam tot ungand masa cu ulei pana la epuizarea acestuia.
Aluatul trebuie sa fie bine unsuros, astfel ca daca il vom pune pe o coala de hartie, aceasta sa se unga bine.
Punem aluatul inapoi in vas, il acoperim si il lasam la crescut la loc cald, aproximativ 30-40 de minute.
Pentru umplutura, mixam albusurile cu zaharul si putina sare, apoi adaugam cacaoa si nuca macinata.
Impartim aluatul in trei parti pe care le vom intinde pe masa de lucru cu ajutorul sucitorului si le vom unge cu compozitia de albusuri, iar deasupra presaram nuca taiata.
Rulam foile si le asezam in tavile unse cu ulei sau tapetate cu hartie de copt.
Acoperim aluaturile din tavi si le lasam din nou la crescut pana cand depasesc margine tavii, dupa care ungem aluaturile deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte.
Introducem tavile in cuptorul preincalzit si coacem cozonacii la 180 de grade pentru 40-45 bminute, sau in functie de cuptorul fiecaruia.
Spor si pofta buna!
1
Este recomandat ca pe parcursul cresterii aluatului, sa nu scada temperatura in camera de lucru.
2
Cantitatea de faina folosita, variaza in functie de tipul acesteia(eu am folosit faina de tara, proaspat macinata).