Pentru că e vremea conopidei, facem mâncare din conopidă, iar dacă mai adăugăm și brânzeturi, rezultatul nu poate fi decât foarte gustos!
Conopida se curăță de foile verzi, se desface în buchețele, se spală bine cu apă rece, după care se pune la fiert în apă sărată clocotită, până ce se înmoaie.
Când conopida s-a înmuiat, se scurge de apă și buchețelele se pun într-un vas termorezistent, uns cu unt.
Separat se prepară sosul. Se topește untul într-o crăticioară, se adaugă treptat făina în ploaie și după ce se călește în unt 1 minut, se stinge cu laptele dulce. Se amestecă permanent sosul, ca să nu se prindă de fundul crăticioarei, până ce se îngroașă, după care se condimentează cu sare și piper.
Telemeaua se răzuie pe răzătoarea mare, iar cașcavalul, pe răzătoarea mică.
O parte din telemeaua rasă se amestecă în sos, iar cealaltă se presară peste și între buchețelele de conopidă. Se toarnă sosul peste conopidă, în vasul termorezistent, după care se presară cașcavalul răzuit.
Se dă vasul la cuptor, la foc potrivit, până ce cașcavalul se rumenește frumos.
Se servește caldă.
1
Aveți grijă să nu se formeze cocoloașe din făină, atunci când veți face sosul.
2
În loc de telemea, se poate folosi brânză de burduf.
3
Deasupra conopidei se poate presăra telemea răzuită, dar eu prefer cașcavalul, pentru crusta delicioasă și rumenită în care se transformă, la cuptor.