De obicei, din rasol (de vițel, în general) fac supe, cu găluște de gris, sau cu tăiței de casă, iar carnea fiartă o folosesc la salata de boeuf. De această dată nu am avut în plan să fac salată de boeuf, așa că am făcut o ciorbă, consistentă datorită rasolului de vită, acrișoară datorită verzei murate și cu gustul inconfundabil, dulceag și plăcut al rădăcinoaselor și al ardeilor grași. Acum, după ce am mâncat deja de două ori din ea, pot zice că a fost o decizie foarte bună: ciorba este foarte gustoasă și bună!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Rasolul se curăță de pielițe, se spală bine, ca să nu mai rămână așchii de oase și se pune la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este cazul.
Se curăță cepele și usturoiul, se spală, se taie mărunt și se călesc în ulei suficient și la foc mic, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii și pătrunjelul) se spală, se dau pe răzătoarea mare și se călesc ușor cu ceapa și usturoiul, deja înmuiate.
Se spală ardeii grași, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc, de asemenea, cu celelalte legume.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se adaugă în tigaia cu celelalte legume, ca să se călească. Se adaugă 1 pahar de apă în tigaia cu legume călite și se lasă să fiarbă și să scadă, la foc mic.
Când rasolul a fiert, se strecoară supa, iar carnea se lasă să se răcească, după care se curăță de oase, tendoane și zgârciuri și se porționează.
Se curăță cartofii, se spală, se taie sub formă de cubulețe și se pun la fiert, cu supa de rasol, strecurată.
Între timp, se taie fideluță varza murată și se strecoară moarea (dacă este cazul).
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă în oală varza murată, tăiată fideluță și legumele călite. După două-trei clocote, se adaugă moarea și condimentele (sarea și piperul) și după încă un clocot, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat și se pune capacul. După 10-15 minute ”de odihnă”, ciorba se poate servi, cu ardei iuți, proaspeți, sau murați în oțet.
1
Supa în care a fiert orice carne cu os tăiat, se strecoară obligatoriu, ca să nu mai rămână așchii de oase în ea.
2
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă la fiert.
3
Nu prăjiți tare ceapa și usturoiul, ci înmuiați-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic.
4
Nu este nevoie să desărați varza murată. Dacă este suficient de sărată, nu mai adăugați sare în ciorbă.
5
Cantitatea de moare de varză adăugată este în funcție de gustul dumneavoastră și de cât de sărat vă place să mâncați.
6
Adăugați pătrunjel tocat în ciorbă, după ce ați luat-o de pe foc.
7
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” 10-15 minute, cu capacul pus pe oală.