Cum vremea s-a încălzit, trebuie să golim butoiul cu varză și să-l pregătim pentru recolta de la toamnă. Și ce este mai bun de făcut, din varza care a rămas, în afară de sarmale, dacă nu o ciorbiță gustoasă, cu afumătură și cu rădăcinoase?
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Morcovii, pătrunjeii și țelina se curăță, se spală și se răzuie pe răzătoarea mare.
Se curăță cepele, se spală, se taie mărunt și se călesc, în ulei suficient, la foc mic, până ce devin transparente.
Se călesc peste ceapă și legumele răzuite, până ce se înmoaie.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, după care se taie julienne și se călesc în tigaie, peste celelalte legume.
Se spală roșiile, se curăță de semințe, se taie cubulețe și se călesc, de asemenea, peste toate celelalte legume. Când s-au înmuiat toate legumele și a mai scăzut puțin lichidul lăsat, se pun la fiert într-o oală cu 3 litri de apă fierbinte.
Se dă oala la foc iute și se spumuiește, când este cazul.
Între timp se feliază kaiserul și se pune la fiert în oala cu legume.
Pătrunjelul se alege, se spală, se zvântă și se taie fin.
Se scurge varza de moare și apoi se taie mărunt, după care se pune în oala de ciorbă. După câteva clocote, se condimentează ciorba cu sare, piper și cimbru, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul la oală și se oprește focul de la aragaz.
După un sfert de oră, ciorba poate fi servită, cu ardei iuți, proaspeți sau murați în oțet.
1
Nu prăjiți prea tare cepele, ci căliți-le doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, până ce se înmoaie și devin ca sticla, ca să fie dulci, nu arse și amare.
2
Nu tăiați prea mărunt kaiserul.
3
Nu desărați varza murată, ci doar scurgeți-o bine de moare.
4
Dacă varza este foarte sărată, aveți grijă la dozarea sării în ciorbă.
5
Ciorba se face repede, pentru că legumele sunt călite dinainte de fierbere, varza este murată, iar kaiserul afumat este semipreparat. Așa că nu fierbeți ciorba până la terciuirea ingredientelor.