Ciorba de fasole cu afumaturi

de RODIMUR in Supe/Ciorbe, 5 Iul 2017 | 3807 vizualizari

 

Această ciorbă este foarte apreciată pentru că îmbină gustul legumelor de bază cu acela foarte plăcut, de afumătură.
Pentru acest gen de ciorbă, eu folosesc ca si afumătură, kaiserul sau costița (nu prea grasă!), dar fiecare poate alege ceea ce îi place, fără a exagera, însă, pentru ca gustul de afumat să nu acopere gustul legumelor, ci doar să le nuanțeze.
Din aceste ingrediente, am făcut o oală de 5 litri de ciorbă de fasole cu afumături.
 

 

INGREDIENTE

  • 500-600 grame fasole uscată albă
  • 3 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină mică
  • 1 ceapă
  • 2 roșii
  • 1 legătură de mărar
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • ulei pentru călit ceapa
  • 250 grame de kaiser/costiță de porc slabă
  • sare
  • piper
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de fasole cu afumaturi:

Se alege fasolea, se spală bine și se pune la înmuiat cu apă multă, rece, cu o seară înainte de a fi preparată ciorbița.

A doua zi se strecoară fasolea, se clătește încă o dată și se pune la fiert, cu multă apă rece, la foc iute.

Se pune o oală cu apă la încălzit, pentru a o folosi la fierberea fasolei.

Alegeți, spălați, zvântați si tăiați mărunt mărarul și frunzele de pătrunjel.

Între timp, se curăță, se spală și se mărunțesc morcovii, pătrunjeii și țelina. Ceapa se curăță, se spală, se șterge cu un prosop de hârtie și se taie mărunt, după care se călește, având grijă să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină transparentă.

Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se pun la topit, peste ceapa călită deja.

Se strecoară apa de la fasole și se pune din nou la fiert, neapărat cu apa încălzită în prelabil și pregătită pentru aceasta (apa rece ar putea întări fasolea).

Kaiserul/costița se spală puțin în apă rece, după care se taie fideluțe.

Puneți legumele mărunțite la fiert, cu apă rece, în oala în care veți prepara ciorbița, la foc iute, având grijă să spumuiți, când va fi cazul.

După ce fasolea a fiert și în a doua apă (veți constata că începe să crape deja), o veți strecura de apă și o veți turna în oala în care legumele sunt aproape fierte. După încă un clocot, adăugați ceapa cu roșiile și afumătura tăiată fideluță și lăsați ciorbița pe foc încă două-trei clocote.

Condimentați cu sare și piper și dacă ciorbița a căpătat gustul dorit, iar fasolea și afumătura sunt bine fierte, la fel ca legumele, opriți focul de la aragaz. Presărați mărarul și pătrunjelul tăiat, acoperiți oala cu un capac și serviți ciorbița după un sfert de oră.

Se servește cu ceapă (verde sau roșie), sau cu ardei murați în oțet.

 

TIPS-URI

1

Dacă nu aveți timp (sau ați uitat) să puneți fasolea la înmuiat cu o seară înainte, turnați apă clocotită peste fasolea aleasă și spălată, acoperiți vasul cu un capac și lăsați-o așa timp de 2-3 ore. După acest interval de timp, veți vedea că apa este gălbuie. Aruncați această apă și apoi puneți fasolea la fiert cu apă caldă (nu rece) schimbând-o apoi încă o dată, tot cu apă caldă. Veți constata că fasolea va fierbe foarte bine și repede.

2

Schimbați de două ori apa în care fierbe fasolea, dar folosiți numai apă caldă/fierbinte. În caz contrar, fasolea se va întări.

3

Alegeți fasole albă pentru această ciorbiță (cea pestriță, sau colorată, va da o culoare închisă mâncării).

4

Aveți grijă să nu ardeți ceapa, ci doar să o înmuiați puțin.

5

Nu exagerați cu afumăturile, pentru că în acest caz gustul de afumat va fi prea puternic și va acoperi gustul celorlalte legume.

6

Este de preferat să nu folosiți afumături cu oase la această ciorbiță.

7

Presărați pătrunjelul și mărarul peste ciorbă, numai după ce ați oprit oala din fiert, sau direct în farfurie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de fasole cu afumaturi" nu uita sa-i faci un review.
RETETA RECOMANDATA
Ciorba din piept de pui