Pentru că am avut mai multă lobodă, ieri am făcut o ciorbă așa cum îi place soțului meu: ușoară, nu foarte deasă și cu mai puțină carne. În fapt, a fost o ciorbă de legume, bună și în post, cu multă lobodă, cartofi și alte legume. Ca să fie și mai bună, am dres-o cu smântână, așa că până la urmă a fost excelentă și a dispărut urgent din farfurii...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de ciorbă.
Se curăță rădăcinoasele, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.
Se curăță ceapa, se spală, se taie și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic.
Se spală roșiile, se taie cubulețe și se topesc cu ceapa, în tigaie, la foc mic, până ce mai scade puțin lichidul.
Cât timp fierb rădăcinoasele, se spală și se taie loboda, se aleg frunzele de pătrunjel și mărarul, după care se spală și se toacă fin.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se lasă în așteptare.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă cartofii tăiați cubulețe și după un clocot se adaugă și legumele călite.
Se lasă ciorba să fiarbă încă două-trei clocote, iar când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă și loboda.
Se dizolvă smântâna cu zeamă fierbinte de ciorbă și când ajunge la temperatura din oală, se adaugă și se mai lasă la fiert, la foc mic, încă 4-5 minute.
Atunci se condimentează cu: sare, piper și cimbru, se adaugă verdețurile tocate (pătrunjelul și mărarul) se pune capacul pe oală și se ia de pe foc.
După 10 minute ”de odihnă”, ciorba poate fi servită, chiar cu mămăliguță caldă, dacă s-a preparat între timp.
1
Cartofii, tăiați cubulețe, se adaugă în ciorbă, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ci căliți-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic, ca să rămână dulce și bună la gust.
3
Spălați bine verdețurile, tăiați-le mărunt și adăugați-le la sfârșitul preparării, după ce ați luat oala de pe foc.
4
Serviți ciorba după ce ”s-a odihnit” timp de 10 minute în oală, cu capacul pus.