Reteta o fac de cel mul 2 ori pe an: de anul nou si imediat dupa ce trece vare, se asterne racoarea de toamna. Nu am mancat ciorba de burta, pana nu am facut acasa, niciodata! Dupa ce am invatat de la sotul meu toate secretele retetei, recunosc este una din ciorbele mele preferatele.
Punem la fiert rasolul intr-o oala mare plina de apa rece. Dupa 2 ore de fiert adaugam jumatate din zarzavatul curatat netocat: 1 morcov, 1 patrunjel, 1 telina, 1 cartof, 1 ceapa, 1/2 de ardei rosu si galben.
Intr-o alta oala mica (2-3l) punem la fiert cealalta jumatate de zarzavat.
Burta punem la fiert 30-40 minute la foc mic, verificam cu furculita sa nu fiarba foarte mult.
Lasam sa se raceasca si tocam fasii mici si subtiri.
(Daca aveti burta nefiarta sa o puneti din timp la fiert, necesita fierbere foarte multa, nu va recomand!)
Intre timp zdrobim usturoiul bine cu putina sare.
Dupa ce a fiert rasolul si a scazut zeama considerabil (maximum 3l), strecuram intr-o oala mai mica zeama (aprox. 5l), lasam sa dea in clocot si turnam usturoiul cu zeama in ea, stingem focul si lasam sub capac pana pregatim restul ingredientelor.
Strecuram si zeama de pe zarzavat (aprox 2l) lasam deoparte.
Zarzavatul fiert, fara cartofi, ceapa si ardei galben, tocam foarte marunt. De asemenea tocam si carnea de vita, daca am avut pe rasol.
Zeama de carne cu usturoi strecuram printr-o sita deasa si lasam la incalzit la foc mic, adaugam zarzavatul, burta si carnea tocata.
Punem la fiert zeama de zarzavat pana da in clocot.
Amestecam intr-un bol cele 5 galbenusuri cu smantana, treptat adaugam cate un polonic de zeama de legume fiarta, rasturnam peste zeama fiarta amestecul de ou, dupa care varsam peste zeama de carne care deja a dat in clocot . Lasam sa dea de 2 -3 ori in clocot si stingem focul.
Adaugam sare si otet dupa gust.
Ciorba este mai gustoasa a doua zi :)
1
"nici o ciorba fara os"
2
incercati sa nu va abateti de la reteta, chiar daca vi se par banale unele tipsuri:)