Se pare că cighirul este defapt drobul. După ce m-am documentat puțin, consultând până și dex-ul, am ajuns la concluzia că cighirul se poate face din măruntaiele oricărui animal sacrificat la diferite ocazii: Paște, Crăciun, cea mai cu ștaif petrecere din sat... :))
Am găsit zeci de rețete de cighir, am și primit câteva rețete, dar toate difereau. Așa că, m-am decis s-o personalizez puțin. Singurul lucru 100% autentic în toată rețeta aceasta, este faptul că e un preparat delicios! :)
Pentru cighir, rumenim ceapa albă și cea roșie, adăugând treptat apă. Separat fierbem măruntaiele întregi, doar curățate și spălate, în apă fără sare ( dacă punem sare riscăm să le împietrim ). Când ceapa s-a călit, adăugăm măruntaiele fierte pe jumătate și tăiate cubulețe mici, apoi usturoiul pisat, ceapa verde și foaia de dafin. Într-un castron amestecăm amidonul cu 2 linguri cu apă și condimentele, apoi îl turnăm peste cighir.
***
Mămăliga e gata cel mai repede, de aceea ne vom ocupa de ea în timp ce preparăm cighirul. Punem apa la fiert, adăugăm sarea. Când începe să clocotească adăugăm făina de mălai în ploaie și amestecăm continuu cu telul pentru amestecuri ușoare. Când a fiert, adăugăm untul și mai amestecăm puțin pentru a-l încorpora. Eu am golit mămăliga într-o formă pătrată și am lăsat-o să se răcească puțin. După ce a primit forma dorită am tăiat-o felii cu ajutorul unui fir de ață cerată. :) Am montat farfuria, am ornat cu pătrunjel tocat și ardei iuți; Et voilà! Poftă bună, dragilor! :)