Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise

de Florentina_Cristina in Porc, 22 Ian 2014 | 7359 vizualizari

 

INGREDIENTE

PENTRU CARNE
  • 1 kg ceafa de porc
  • sare
  • piper negru macinat
  • cimbru
  • usturoi granulat
  • 100 ml vin rosu sec
  • rozmarin praf
PENTRU SOS
  • 150 ml vin rosu sec
  • cimbru
  • o foaie de dafin
  • ceapa rosie tocata
  • piper negru boabe
  • supa concentrata de legume
  • faina
  • unt rece
Portii: 4
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise:

MOD DE PREPARARE CARNE

Se spala bine carnea si se taie felii de circa 2-3 cm. Se lasa putin la scurs dupa care se bate cu ciocanul de snitel pentru fragezire (nu bateti carnea foarte mult). Feliile de carne astfel obtinute se pun intr-un bol mai mare si se condimenteaza (eu am presarat pe fiecare in parte cate putina sare si restul de condimente), dupa care se adauga peste intreaga cantitate de carne vinul rosu si se lasa la macerat maxim 15 minute. Se pune la incins tigaia (in cazul de fata eu am folosit una antiaderenta pe care nu am uns-o cu nici un fel de grasime sau ulei). Cand tigaia atinge temperatura optima pentru gatire se iau cate 2-3 bucati de carne si se introduc in ea avand grija ca focul sa aiba intensitate minima. Se rumeneste bine pe ambele parti avand grija sa nu se arda. Dupa ce este gata se scoate din tigaie si se serveste cat inca e fierbinte.

Ca savoarea acestui preparat sa fie mai intensa se recomanda a se alege o garnitura potrivita. Eu am ales cu succes cartofi pane si ciuperci la cuptor gratinate si am asesonat totul cu o salata mixta (salata iceberg, radicchio, sfecla rosie julienne, seminte de dovleac) dreasa cu ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie. 

MOD DE PREPARARE SOS  BORDELAISE

Se pune intr-un vas la foc mediu vinul,cam o lingura de ceapa rosie tocata,o foaie de dafin si cimbrul.Se lasa sa fiarba pana cand vinul scade aproape de tot(raman cam 2 linguri).Dupa ce vinul a scazut se pune o jumatate de cana de supa concentrata(reteta originala e cu demi-glace),se adauga o lingura de faina(sau amidon)si amesteca continuu pana cand sosul ajunge la fierbere.se adauga la fiert untul si se lasa sa mai scada in functie de cat de consistent se doreste.In acest timp se gusta sosul de sare(daca e cazul), se opreste focul si se serveste cu friptura de porc la tigaie.

 

TIPS-URI

1

Ceafa de porc isi cam lasa grasime in tigaie.Am avut grija sa o scurg mereu pentru a nu capata gust de prajit.

2

Indicat ar fi ca in timpul mesei sa serviti un pahar de vin rosu.

Daca ti-a placut reteta noastra "Ceafa de porc la tigaie servita cu sos bordelaise" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Florentina_Cristina 1

22.01.2014, 21:12

portiadelumina 1

28.01.2014, 08:46

O "legumă" mult iubită de noi, românii. Bun, foarte bun!

Lia_ 1

29.01.2014, 08:58

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ceafa fragezita