Caracatita in sos picant

de Gusti in Fructe de mare, 17 Oct 2010 | 14285 vizualizari

 

Anca si Sylvia mi-au trezit curiozitatea si pofta de ... "caracatita". M-am interesat din timp la sursa (Real Afi Cotroceni - vineri seara vine marfa proaspata la raionul de peste), asa ca simbata am achizitionat o frumusete de caracatita de 1 kilogram.

 

INGREDIENTE

  • Pentru court-buillon:
  • 2 cepe mici
  • 2 morcovi
  • o telina
  • zeama de la 1/2 lamiie
  • o legatura mica de patrunjel
  • 2-4 linguri de otet
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • o crenguta de cimbru
  • Pentru sosul stil portughez:
  • ulei de masline
  • 1/2 ceapa taiata marunt
  • 1/2 fenicul (nu-i obligatoriu, mie imi place)
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt
  • 1-2 pahare de vin alb sec
  • 1-2 pahare de sos de rosii
  • cimbru
  • foaie de dafin
  • piper
  • 1/4 - 1/2 lamiie curatata de coaja, taiata felii subtiri
  • 1 lingura de miere
  • 1 ardei iute taiat marunt se amesteca in sos daca se vrea picant
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caracatita in sos picant:

Caracatita mea avea maruntaiele scoase, la fel si osul (pentru cele cu maruntaie explica AICI Sylvia modul de curatare), asa ca am pus-o la fiert in "court-buillon" pentru 40-60 de minute (la foc domol - vezi ABC-ul fructelor de mare scris de Radu Popovici). Este fiarta cind furculita intra usor in ea. (eu am portionat caracatita, n-am pus-o intreaga in oala)

Court-bouillonul se prepara din 1-2 cepe (le-am taiat in 4), 2 morcovi (tot la fel taiati mai mare), telina, sare, piper boabe ... (vezi rubrica de ingrediente).

Am taiat marunt o jumatate de ceapa, o jumatate de fenicul, 3 catei de usturoi si le-am pus la calit intr-o nuca de unt. In timp ce se rumeneau, am feliat bratele caracatitei si le-am adaugat in tigaie, amestecind la foc iute. Se condimenteaza cu sare si piper (eu i-am pus si o crenguta de cimbru si putin chili). Apoi am adaugat un pahar de vin alb sec si am mai lasat la fiert 5 minute la foc domol.

Acum pregatesc sosul cu legume .... Am ales din cartea Arta completa a gatitului un sos stil portughez!

Am pus la ceapa, feniculul si usturoiul la calit, la foc iute, dupa 3-4 minute am adaugat vinul, sosul si condimentele, le-am lasat la foc normal 5 minute. Apoi am adaugat caracatita amestecind inca 5 minute. La final am pus lamiia si lingura de miere.

Am avut garnitura de orez fiert.

TIPS-URI

1

 Dupa ce s-a terminat de fiert, am taiat partea mai subtire a tentaculelor, le-am maruntit si le-am pus intr-o marinata (ulei de masline, ceapa taiata marunt, zeama de la o lamiie, sare, piper, chilli) si le-am bagat la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita in sos picant" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Caracatita cu hrean si ceapa rosie