Anca si Sylvia mi-au trezit curiozitatea si pofta de ... "caracatita". M-am interesat din timp la sursa (Real Afi Cotroceni - vineri seara vine marfa proaspata la raionul de peste), asa ca simbata am achizitionat o frumusete de caracatita de 1 kilogram.
Caracatita mea avea maruntaiele scoase, la fel si osul (pentru cele cu maruntaie explica AICI Sylvia modul de curatare), asa ca am pus-o la fiert in "court-buillon" pentru 40-60 de minute (la foc domol - vezi ABC-ul fructelor de mare scris de Radu Popovici). Este fiarta cind furculita intra usor in ea. (eu am portionat caracatita, n-am pus-o intreaga in oala)
Court-bouillonul se prepara din 1-2 cepe (le-am taiat in 4), 2 morcovi (tot la fel taiati mai mare), telina, sare, piper boabe ... (vezi rubrica de ingrediente).
Am taiat marunt o jumatate de ceapa, o jumatate de fenicul, 3 catei de usturoi si le-am pus la calit intr-o nuca de unt. In timp ce se rumeneau, am feliat bratele caracatitei si le-am adaugat in tigaie, amestecind la foc iute. Se condimenteaza cu sare si piper (eu i-am pus si o crenguta de cimbru si putin chili). Apoi am adaugat un pahar de vin alb sec si am mai lasat la fiert 5 minute la foc domol.
Acum pregatesc sosul cu legume .... Am ales din cartea Arta completa a gatitului un sos stil portughez!
Am pus la ceapa, feniculul si usturoiul la calit, la foc iute, dupa 3-4 minute am adaugat vinul, sosul si condimentele, le-am lasat la foc normal 5 minute. Apoi am adaugat caracatita amestecind inca 5 minute. La final am pus lamiia si lingura de miere.
Am avut garnitura de orez fiert.
1
Dupa ce s-a terminat de fiert, am taiat partea mai subtire a tentaculelor, le-am maruntit si le-am pus intr-o marinata (ulei de masline, ceapa taiata marunt, zeama de la o lamiie, sare, piper, chilli) si le-am bagat la rece.