Caracatita in sos picant

de Gusti in Fructe de mare, 17 Oct 2010 | 14099 vizualizari

 

Anca si Sylvia mi-au trezit curiozitatea si pofta de ... "caracatita". M-am interesat din timp la sursa (Real Afi Cotroceni - vineri seara vine marfa proaspata la raionul de peste), asa ca simbata am achizitionat o frumusete de caracatita de 1 kilogram.

 

INGREDIENTE

  • Pentru court-buillon:
  • 2 cepe mici
  • 2 morcovi
  • o telina
  • zeama de la 1/2 lamiie
  • o legatura mica de patrunjel
  • 2-4 linguri de otet
  • 1 foaie de dafin
  • sare
  • piper
  • o crenguta de cimbru
  • Pentru sosul stil portughez:
  • ulei de masline
  • 1/2 ceapa taiata marunt
  • 1/2 fenicul (nu-i obligatoriu, mie imi place)
  • 2-3 catei de usturoi taiati marunt
  • 1-2 pahare de vin alb sec
  • 1-2 pahare de sos de rosii
  • cimbru
  • foaie de dafin
  • piper
  • 1/4 - 1/2 lamiie curatata de coaja, taiata felii subtiri
  • 1 lingura de miere
  • 1 ardei iute taiat marunt se amesteca in sos daca se vrea picant
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Caracatita in sos picant:

Caracatita mea avea maruntaiele scoase, la fel si osul (pentru cele cu maruntaie explica AICI Sylvia modul de curatare), asa ca am pus-o la fiert in "court-buillon" pentru 40-60 de minute (la foc domol - vezi ABC-ul fructelor de mare scris de Radu Popovici). Este fiarta cind furculita intra usor in ea. (eu am portionat caracatita, n-am pus-o intreaga in oala)

Court-bouillonul se prepara din 1-2 cepe (le-am taiat in 4), 2 morcovi (tot la fel taiati mai mare), telina, sare, piper boabe ... (vezi rubrica de ingrediente).

Am taiat marunt o jumatate de ceapa, o jumatate de fenicul, 3 catei de usturoi si le-am pus la calit intr-o nuca de unt. In timp ce se rumeneau, am feliat bratele caracatitei si le-am adaugat in tigaie, amestecind la foc iute. Se condimenteaza cu sare si piper (eu i-am pus si o crenguta de cimbru si putin chili). Apoi am adaugat un pahar de vin alb sec si am mai lasat la fiert 5 minute la foc domol.

Acum pregatesc sosul cu legume .... Am ales din cartea Arta completa a gatitului un sos stil portughez!

Am pus la ceapa, feniculul si usturoiul la calit, la foc iute, dupa 3-4 minute am adaugat vinul, sosul si condimentele, le-am lasat la foc normal 5 minute. Apoi am adaugat caracatita amestecind inca 5 minute. La final am pus lamiia si lingura de miere.

Am avut garnitura de orez fiert.

TIPS-URI

1

 Dupa ce s-a terminat de fiert, am taiat partea mai subtire a tentaculelor, le-am maruntit si le-am pus intr-o marinata (ulei de masline, ceapa taiata marunt, zeama de la o lamiie, sare, piper, chilli) si le-am bagat la rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Caracatita in sos picant" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Caracațită baby cu sos roșu aromat