Pentru ca iarna trecuta am consumat tot bulionul, anul asta am zis sa fac mai mult. Deja am facut doua transe, in fuctie de cate rosii am adunat din gradina. Acum am facut varianta cu telina.
Am spalat rosiile si le-am portionat inlaturand cotorul verde de la codita dupa care le-am trecut prin separator obtinand suc de rosii fara seminte si coji.
Intr-o oala incapatoare am pus sucul de rosii obtinut pe care l-am fiert la foc mic. Cand sucul a scazut la 3/4 din cantitatea initiala adaugam in compozitie sarea, zaharul, frunzele de telina, de dafin, piperul, cimbrul si uleiul. Incorporam ingredientele si amestecam din ce in ce mai des, pe parcursul fierberii pentru a evita lipirea bulionului de peretii si fundul vasului.
Cand frunzele de telina s-au fiert suficient le-am scos din bulion si le-am blendat obtinand o pasta pe care am reincorporat-o in bulion, acesta capatand o aroma deosebita.
Fierbem bulionul pana ce uleiul iese la suprafata iar consistenta este una destul de groasa.
La cantitatea de ingrediente indicata am fiert buluinul exact 4 ore, pana ce consistenta a fost cea dorita.
Am spalat borcanele si le-am uscat in cuptorul cu microunde ( 55 secunde la 900 W ). Capacele le-am fiert in apa 2 minute.
Am umplut borcanele cu bulionul fierbinte si le-am capsat cu capacele fierbinti si ele ( scoase din apa clocotita si doar sterse cu prosop de unica folosinta )
Am intors borcanele cu capacul in jos pentru 5 minute apoi le-am reasezat in pozitie obisnuita si le-am lasat sa se raceasca in cuptorul preincalzit, pana a doua zi. In timpul racirii capacele s-au tras singure spre interior sigiland bine borcanele.
Bulionul astfel obtinut il pastrez in beci si-l folosesc la diverse preparate ( ca atare sau diluat, in functie de preparatul gatit )
1
Bulionul cu piure de telina va fi mai inchis la culoare decat cel fara telina.
2
Din cantitatea data am obtinut 8 borcane de 800 g.
3
Cand desfaceti capacul pastrati bulionul ramas in frigider, acoperit cu ulei.