Reteta am "luat-o" de la Bucataresele vesele (multumesc) si cu unele modificari a iesit un ketchup tare bun, pe gustul nostru.
Gogosarii se spala, se curata de cotor si seminte si se taie julien.
Ceapa se curata si se taie bucati potrivite.
Merele se curata de coaja, se taie in patru si se curata de samburi si casuta lor.
Intr-o oala incapatoare se pune bulionul si se pune pe foc. Se adauga gogosarii, ceapa si merele si se lasa sa fiarba. Intr-un saculet de tifon se pun piperul si boabele de mustar, se leaga cu ata si se pune in oala. Se lasa la foc mic pana se fierb toate ingredientele.
Se scoate saculetul cu boabele, iar restul se paseaza cu blenderul pana devine ca o pasta. Se pune din nou pe foc si se condimenteaza cu sare, zahar si otet dupa gust. Eu am pus tot cate o lingura de zahar si otet, am gustat iar am mai pus pana am ajuns la cele 7 lg otet si 4 de zahar. Se poate pune mai mult sau mai putin in functie de gusturi.
Se lasa sa fiarba pana se ajunge la consistenta dorita (em am fiert aproximativ o ora). Se stinge focul, se adauga busuiocul si salicilul. Se amesteca, se scoate crenguta de busuioc si se toarna in sticlele dinainte spalate si incalzite in cuptor. Se capseaza si se pun in paturi la caldurica pana se racesc, dupa care se depoziteaza in camara.
1
Optional se poate pune si 5-6 catei de usturoi, 2-3 ardei iuti.
2
In loc de gogosari se poate pune ardei gras rosu sau ardei capia.