O branzica atat de usor de pregatit si net superioara celei din magazine (care e plina de zer, chimicale si cate si mai cate)...
Branza proaspata este un aliment indispensabil din alimentatia bebelusilor si nu numai si se utilizeaza pentru obtinerea unei game variate de preparate culinare si de patiserie!
Se pune laptele intr-o oala larga si inalta, la foc mic.
Intr-un bol se amesteca iaurtul cu smantana pana devine o compozitie omogena.
Cand laptele se apropie de fiert se adauga compozitia din bol (cate o lingura, amestecandu-se de fiecare data).
Se adauga zeama de lamaie, se amesteca si se opreste focul.
Se lasa sa se separe (se alege zerul de branza), dupa care se strecoara prin tifon.
Se lasa la scurs in functie de preferinta consistentei si destinatiei (daca doriti o branza uscata, mai seaca, pentru pasca, papanasi, salate, fripturi etc. o lasati la scurs mai mult (cca 4-6 ore); daca doriti o branza mai uda, cremoasa, pentru bebelusi, budinci etc. o lasati la scurs maxim 2 ore.
Se pastreaza la frigider (4-6 grade).
1
Laptele nu se lasa sa se infierbante foarte tare pe foc (branza va iesi gumoasa, elastica). Eu folosesc ca punct de reper peretii vasului (ii las sa se infierbante atat cat pot tine mainile pe el).
2
In functie de calitatea laptelui veti obtine o branza mai grasa sau mai slaba.
3
Zerul are si el foarte multe intrebuintari terapeutice (mineralizarea scheletului) asa ca nu il aruncati. Il puteti folosi la framantat paine, cornuri, chifle, la fiert pastele, la borsuri sau consumat simplu.