Azi a fost prima oara cand am facut aceasta reteta, dar nu m-am "speriat" prea tare ptr ca se aseamana putin cu alt desert care il fac de ani de zile! E un desert minunat ptr cei care prefera si altceva in afara ciocolatii( eu nu mananc ciocolata si tot ce fac, e ptr fetitele mele, nici macar nu gust!) E o reteta greceasca, cel putin asa stiu eu, dar daca cineva stie altfel, ei bine, mancarurile grecesti se aseamana destul cu cele orientale, daca ne uitam in urma in istorie, ne dam seama de ce.....
Reteta o am in cani, dar eu am transformat-o in gramaj ca sa fie mai usor. Mie mi-a iesit foarte buna!
Fierbeti laptele, apoi intr-o cratita, topiti untul si puneti grisul si lasati cca 1 minut amestecand mereu. Turnati laptele fierbinte peste gris si amestecati repede apoi adaugati si zaharul. Lasati sa fiarba la foc mic pana devine o crema mai groasa, cca 10 min, apoi o luati de pe foc si lasati sa se raceasca putin. Bateti usor ouale si galbenusurile impreuna apoi le adugati la compozitie impreuna cu vanilia. Aoperiti vasul cu o membrana din plastic ptr a nu face coaja deasupra crema. Intr-o tava unsa in prealabil cu putin unt, puneti jumatate din foile de placinta, una cate una unsa fiecare cu untul topit! Foile trebuie sa fie cam cu 5 cm in afara tavii ptr a le putea inchide dupa ce punem crema.Apoi puneti crema, inchideti pe margini, catre interior foile si unse cu unt pe interior, dupa care puneti cealalta jumatate din foi care v-a ramas, la fel, unse fiecare in parte cu unt. La urma, intepam pe lung si lat cu cutitul ( ptr a se coace bine si in interior) si punem in cuptorul preincalzit la 200C ( cuptor traditional ) 30 min, sau 170C cuptor cu aer rotativ ptr 45 min.
Cand e gata, dupa ce scoateti din cuptor, puteti orna direct in tava care ati copt sau puteti taia placinta si puneti direct intr-o farfurie mai mare si presarati mult zahar pudra si scortisoara. Se serveste calda.