Borșul de cartofi este cel mai popular borș făcut în casele din Moldova, în perioadele de post. În urmă cu două săptămâni, am vrut să renunț la prăjeli și am preparat dietetic borșul, pentru că mi s-a părut că ar fi mai sănătos astfel, mai ales după o lungă perioadă de alimentație vegetală. Borșul a ieșit foarte bun și cred că merită preparat astfel, fără prăjeli, dar cu exact aceleași ingrediente adăugate de obicei.
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se spală, se taie și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece. Când se formează spumă, se culege și se aruncă. Se completează cu apă caldă, când este necesar.
Se curăță cepele, se spală și se taie mărunt.
Se spală ardeiul gras, se curăță de cotor și de semințe, după care se taie cubulețe.
Se curăță cartofii, se spală și se taie cubulețe.
Se spală roșiile și se taie cubulețe.
Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă celelalte legume, mărunțite în prealabil.
Se aleg, se spală, se zvântă și se toacă verdețurile (mărarul și pătrunjelul).
După încă două-trei clocote, se adaugă borșul, pentru încă un clocot. Se condimentează, după gust cu: sare, piper, cimbru. Se presară mărar și pătrunjel tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și după 10 minute ”de odihnă”, borșul se poate servi. Cine dorește, îl poate servi cu mămăliguță caldă, ceapă, sau ardei iuți.
1
Folosiți cartofi roz, care nu se sfărâmă ușor și adăugați-i în oală, când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
2
Celelalte legume se adaugă crude și mărunțite în oală, pentru încă două-trei clocote.
3
Borșul se adaugă spre sfârșitul preparării, înainte de ultimul clocot.
4
Cine nu agreează mărarul, îl poate înlocui cu leuștean.