Borșul este, de fapt, o ciorbă, căreia i se adaugă, înainte de ultimul clocot...borș, de către cei care apreciază gustul acrișor și beneficiile lui.
Eu umplu singură borș acasă, din huște (cuib de borș, deja acrit) târâțe de grâu, făină de porumb, făină de grâu, frunze, sau crenguțe de vișin și apă. Este foarte sănătos și deschide apetitul...
Ingredientele sunt pentru o oală de 5 litri și din aproape 400 grame de carne mi-au ieșit peste 60 de perișoare mici. .
Se curăță legumele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se mărunțesc și se pun la fiert.
Se curăță ceapa verde, se spală, se taie rondele codițele și se topesc/prăjesc în ulei. Bulbii de la ceapă se taie fin pentru a fi folosiți la perișoare.
Roșiile se spală, se curăță de semințe, se taie mărunt și se topesc și ele cu ceapa verde.
Se alege orezul, se spală și se scurge de apă.
Carnea se spală, se lasă să se scurgă de apă, se curăță de pielițe și se toacă fin. Peste carnea tocată se pune un ou, orezul, ceapa (bulbii) tăiată mărunt, frunze de pătrunjel tăiate fin, o lingură de făină albă, sare și piper. Se amestecă bine ingredientele pentru perișoare și se uniformizează compoziția.
Se opresc legumele din fiert și se fac perișoarele. Se formează perișoare (biluțe mici de preferință) trecându-le prin făină și se lasă apoi în ciorba oprită din fiert. Când se modelează toate perișoarele, se reaprinde flacăra de la aragaz și se dă la foc iute. Se condimentează cu sare și piper, se adaugă ceapa, roșiile tăiate și uleiul în care s-au topit. Se verifică dacă perișoarele sunt aproape fierte. Înainte de ultimul clocot se adaugă 1 litru de borș (în funcție de cât este de acru, se poate pune mai puțin, sau mai mult, după gust), se mai dă un clocot, se adaugă verdețurile (mărar și pătrunjel) și se oprește focul. Se acoperă oala cu un capac și se lasă așa, să se odihnească, timp de un sfert de oră, după care poate fi servit.
Cine vrea, poate servi borșul de perișoare cu o lingură de smântână și cu un ardei iute (chiar murat în oțet, dacă nu este proaspăt). Deși mănânc și folosesc multă smântână în bucătărie, îmi place să simt gustul natural al acestui borș special, deci fără smântână.
1
Alegeți carne slabă, de calitate, amestec de vită și porc, dar mai mult de vită, pentru că astfel perișoarele vor fi mai legate. Perișoarele din multă carne de porc se pot desface la fierbere.
2
Opriți fierberea ciorbei cât timp faceți perișoarele, ca să nu riscați să vi se desfacă și ca să aibă toate același timp de fierbere.
3
Dacă faceți multe perișoare, nu mai este nevoie să fierbeți un os cu carne dinainte, pentru gust.
4
E de preferat ca perișoarele să fie mai micuțe.
5
Dacă nu aveți multe perișoare în ciorbiță, puteți să o îmbogățiți cu câțiva tăieței de casă.