#gatescpentruocarte
Cred că v-am mai spus...în zona Moldovei nu este zi în care la masa principală să nu fie servit un borş (de regulă, acrit cu borş umplut în casă), devenind tot mai necesar în perioadele reci ale anului, dar şi în perioadele de boală sau covalescenţă!
Se tranşează puiul iar bucăţile de carne se pun la fiert cu 3 l de apă rece.
Între timp ne ocupăm de legume: le spălăm, le curăţăm şi le tocăm (radem) după preferinţă.
Când deasupra lichidului s-a făcut spumă curăţăm bine suprafaţa cu spumiera şi ştergem pereţii oalei cu un şervet umed pentru a îndepărta spuma depusă. Adăugăm legumele pregătite şi lăsăm să fiarbă pe foc mic (carnea de pui este foarte fragedă şi se fierbe repede).
Borşul se fierbe şi se spumează separat.
Spre finalul fierberii legumelor se adaugă zarzavatul din borcan (se pune spre final pentru ca are sare şi altfel ar împiedica fierberea cărnii şi a legumelor). După 5 minute de fierbere se adaugă borşul. Se lasă să dea în clocot şi se fierbe totul aproximativ 5 minute, după care se adaugă tăiţeii uşor desfăcuţi. Borşul se fierbe în continuare până consistenţa tăiţeilor este al dente.
Se adaugă sare şi piper după gust.
Oprim focul şi adăugăm pătrunjelul tocat mărunt.
Se serveşte cald, cu pâine, mămăliguţă, ardei iuţi, ceapă verde sau uscată etc.
Spor şi poftă bună!
1
Preparatul poartă numele de borş pentru că se acreşte cu borş de tărâţe. Ciorbele se acresc cu oţet/zeamă de lămâie/ sare de lămâie/ zeamă de varză iar supele sunt preparate simple din carne/ legume (nu sunt acrite deloc).
2
Puteţi folosi ce legume vă plac şi de care aveţi la îndemănă.
3
Zarzavatul la borcan nu este obligatoriu.