Azi am pregătit ceva ușor, gustos și foarte sănătos. Îmi place orezul basmati, de altfel este preferatul meu dintre soiurile albe. Spanacul este, după părerea mea, bun în orice combinație și așa cum știți deja, foarte sănătos. Despre semințele de hrișcă pot să spun că din păcate nu sunt prea consumate în România, însă vă asigur că sunt de departe printre cele mai sănătoase.
Hrișca este un aliment popular în Rusia, Polonia sau Franța. La noi în țară, hrișca este adesea consumată doar prin zona Bucovinei, unde este un ingredient tradițional pentru sarmalele de post.
Aceste semințe sunt bogate în vitaminele E, B1 și B2, în proteine, carbohidrați, fosfor, fibre, magneziu, cupru, seleniu, mangan, zinc și fier. Deși nu face parte din clasa cerealelor, fiind înrudită cu ștevia și rubarba, hrișca este net superioară grâului prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi și îl fortifică mai ales în sezonul rece și la începutul primăverii.
Printre beneficiile aduse de consumul de hrișcă se numără:
1. previne instalarea diabetului de tip II
2. menține nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
3. vitaminele și mineralele din boabele de hrișcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer precum cel gastric, pulmonar, colo-rectal sau esofagian
4. menține tânăr sistemul nervos
5. îmbunătățește capacitatea de reținere și memorare
6. protejează împotriva accidentelor vasculare
7. ține sub control tensiunea arterială
8. scade colesterolul
9. previne apariția pietrelor la bilă
10. îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar
Sper că v-am fost de folos cu aceste informații. De asemenea mai pot spune că hrișca are un preț la îndemâna oricărui buzunar: 500 g ~ 3,5 lei.
Și-acum să trecem la rețeta de azi:
Orezul se spală bine și se lasă să se scurgă apa. Între timp, ceapa se taie mărunt și se călește în uleiul de palmier. Se adaugă orezul , apoi o cană și jumătate cu apă nu foarte rece. Când orezul este aproape fiert se adaugă condimentele și spanacul, lăsând să se pătrundă timp de aproximativ 3-5 minute.
Sfat:
Orezul nu trebuie să fie sec în momentul în care îl luăm de pe foc deoarece la final vom adăuga hrișca, această având nevoie de umiditate pentru a se înmuia.
Se poate servi ca atare, cu pește sau piept de pui la grătar, ori înăbușit.