Basmati cu spanac și hrișcă

de Rita Ilies in Mancaruri de post, 12 Dec 2013 | 5085 vizualizari

 

Azi am pregătit ceva ușor, gustos și foarte sănătos. Îmi place orezul basmati, de altfel este preferatul meu dintre soiurile albe. Spanacul este, după părerea mea, bun în orice combinație și așa cum știți deja, foarte sănătos. Despre semințele de hrișcă pot să spun că din păcate nu sunt prea consumate în România, însă vă asigur că sunt de departe printre cele mai sănătoase.
Hrișca este un aliment popular în Rusia, Polonia sau Franța. La noi în țară, hrișca este adesea consumată doar prin zona Bucovinei, unde este un ingredient tradițional pentru sarmalele de post.
Aceste semințe sunt bogate în vitaminele E, B1 și B2, în proteine, carbohidrați, fosfor, fibre, magneziu, cupru, seleniu, mangan, zinc și fier. Deși nu face parte din clasa cerealelor, fiind înrudită cu ștevia și rubarba, hrișca este net superioară grâului prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi și îl fortifică mai ales în sezonul rece și la începutul primăverii.
Printre beneficiile aduse de consumul de hrișcă se numără:
1. previne instalarea diabetului de tip II
2. menține nivelul de glucoză din sânge în limitele normale
3. vitaminele și mineralele din boabele de hrișcă scad probabilitatea de a face numeroase forme de cancer precum cel gastric, pulmonar, colo-rectal sau esofagian
4. menține tânăr sistemul nervos
5. îmbunătățește capacitatea de reținere și memorare
6. protejează împotriva accidentelor vasculare
7. ține sub control tensiunea arterială
8. scade colesterolul
9. previne apariția pietrelor la bilă
10. îmbunătățește funcționarea sistemului imunitar

Sper că v-am fost de folos cu aceste informații. De asemenea mai pot spune că hrișca are un preț la îndemâna oricărui buzunar: 500 g ~ 3,5 lei.
Și-acum să trecem la rețeta de azi:

 

INGREDIENTE

  • 200 g orez basmati
  • o lingură cu ulei de palmier
  • o ceapă potrivită
  • 5 linguri cu spanac tocat mărunt ( poate fi și congelat )
  • 2 linguri cu semințe de hrișcă
  • o linguriță curry
  • sare și piper după gust
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basmati cu spanac și hrișcă:

Orezul se spală bine și se lasă să se scurgă apa. Între timp, ceapa se taie mărunt și se călește în uleiul de palmier. Se adaugă orezul , apoi o cană și jumătate cu apă nu foarte rece. Când orezul este aproape fiert se adaugă condimentele și spanacul, lăsând să se pătrundă timp de aproximativ 3-5 minute.
   Sfat: 
Orezul nu trebuie să fie sec în momentul în care îl luăm de pe foc deoarece la final vom adăuga hrișca, această având nevoie de umiditate pentru a se înmuia.
   Se poate servi ca atare, cu pește sau piept de pui la grătar, ori înăbușit.

Daca ti-a placut reteta noastra "Basmati cu spanac și hrișcă" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale cu frunza de vita-post