In aproape toate bucatariile lumii exista cate un tip de ardei umplut. In ceea ce priveste Peninsula Balcanica, in fiecare bucatarie a regiunii regasim minim o reteta de ardei umpluti, cu detalii specifice zonei. Fiind o mancare atat de apreciata, cu siguranta fiecare gospodina are macar cate o varianta de a prepara acest fel de mancare, mostenita sau modificata. Asta si pentru ca indiferent de sezon, ardeiul umplut este un preparat potrivit la orice masa, atat la cina cat si la pranz. Ardeii umpluti se pot face in foarte multe variante. Pot fi umpluti cu carne de diferite feluri, putem inlocui carnea cu ciuperci si obtinem un preparat la fel de gustos. Orezul poate fi inlocuit cu quinoa, bulgur, cuscus sau arpacas. Fiecare din aceste variante ramane un fel de mancare usor de facut si hranitoar. Indiferent de ingredientele pe care alegem sa le folosim, prepararea ardeilor umpluti se face urmand aceiasi pasi.
http://youtu.be/iTI5U7fPh3Q
Taiem codita fiecarui ardei de jur imprejur si scoatem semintele impreuna cu maduva alba din interior. Codita o taiem impreuna cu partea cu seminte (cotorul). Continuam pana cand terminam de aranjat toti ardeii, apoi ii spalam si in interior.
Pregatim aragazul si o cratita mica in care punem apa si o lasam sa fiarba. Cand apa din cratita clocoteste, adaugam orezul si il lasam sa fiarba timp de 7-8 minute. Scurgem orezul fiert si il spalam cu apa rece.
Tocam marunt ceapa. Zdrobim usturoiul.
Punem orezul spalat peste carnea tocata. Adaugam ceapa si usturoiul zdrobit. Condimentam cu sare si piper macinat. Amestecam pana cand obtinem o compozitie omogena.
Cu ajutorul unei linguri umplem fiecare ardei curatat si spalat cu amestecul de carne, dar nu chiar complet. Apasam carnea cu lingura pentru a fi siguri ca ardeiul este bine umplut. Acoperim fiecare ardei cu capacul corespunzator.Continuam pana cand terminam de pregatit toti ardeii.
Pregatim o cratita inalta in care punem uleiul. Asezam ardeii, unul langa altul, cu deschizatura in sus. Punem sucul de rosii. Turnam in cratita 2-3 cani de apa, astfel incat ardeii sa fie acoperiti mai mult de jumatate de lichid. Pregatim aragazul si asezam cratita cu ardei umpluti pe aragaz. Acoperim cratita cu capac si lasam preparatul sa fiarba acoperit, la foc mic, timp de 40 de minute, pana cand ardeii incep sa se increteasca.
Dupa 30 de minute incalzim cuptorul. Introducem cratita cu ardei in cuptorul incalzit pentru 15 minute. Scoatem ardeii din cuptor cand sunt usor rumeniti si cand sosul a scazut.
Servim calzi, cu sos, smantana si ardei iute.POFTA BUNA!